Svet
09.01.2020. 13:52
Tanjug

UZROK PADA TEHNIČKI KVAR? Zapadne službe ne misle da je avion oborila raketa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Inicijalna procena zapadnih obaveštajnih agencija je da raketa nije oborila ukrajinski avion, koji se srušio u Iranu, kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade, prenosi Rojters pozivajući se na kanadski bezbednosni izvor.

Izvor, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je da obaveštajne agencije procenjuju da je avion "Boing 737" pretrpeo tehnički kvar.

Povezane vesti - Povučeno saopštenje o uzroku pada aviona

Ukrajinski avion srušio se ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu. U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine. U nesreći su poginula 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojoj su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva najmoćnijeg iranskog generala Kasema Solajmanija.

Ukrajinski avion, koji se srušio nedugo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu, zapalio se neposredno pre pada, pokazala je preliminarna istraga. Izveštaj je uradila iranska Organizacija za civilno vazduhoplovstvo, pozivajući se na izjave svedoka koji su bili na aerodromu i u avionu pored, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Iranski istražitelji rekli su da članovi posade nikada nisu pozvali u pomoć putem radija i da su pokušali da se vrate na aerodrom, prenosi AP. Kako se navodi, avion se zapalio i pre nego što je pao, a sam pad je uzrokovao veliku eksploziju kada je avion dodirnuo zemlju jer je bio pun benzina.

U izveštaju se navodi i da su obe crne kutije pronađene, mada su pojedini delovi oštećeni i neki delovi memorije su uništeni.

Povodom istrage oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je pozvao sve da se uzdrže od manipulacija, spekulacija, teorija zavere i preuranjenih ocena kada je reč o padu ukrajinskog aviona u Iranu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-9°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve