Svet
30.05.2024. 08:47
Beta-AP

Isključena struja

Vanredno stanje na Islandu zbog nove erupcije vulkana

1
Izvor: Beta / AP / Marco di Marco

Zbog nove vulkanske erupcije na jugozapadu Islanda evakuisana je geotermalna banja Plava laguna i mali ribarski grad Grindavik.

Proglašeno je vanredno stanje, ali se ne očekuje da će to uticati na putovanje avionom do i sa Islanda.

Nova pukotina otvorena je u blizini Sundhnuksgigara na poluostrvu Rejkjanes, što je peta erupcija u toj oblasti od decembra.

Islandski meteorološki zavod (IMO) saopštio je da je pukotina duža od 2,5 km i da nastavlja da raste.

Gradonačelnik Grindavika Fanar Jonason, rekao je državnoj televiziji RUV da je zabrinut zbog količine lave koja teče prema gradu, koja je mnogo veće zapremine nego što je viđena nakon nedavnih erupcija.

1
Izvor: Beta / AP / Marco di Marco

Distributer energije HS Veitur rekao je da je električna energija Grindaviku isključena iz predostrožnosti.

Zvaničnici su izdali saopštenje "da svi oni koji se nalaze u ili blizu Grindavika napuste to područje i smeste se na bezbednu udaljenost". Svi putevi osim jednog za ulazak i izlazak iz grada sada su nepristupačni.

Snimci sa mesta erupcije pokazuju zid od rastopljenog kamenja koji puca do visine od 50 metara, i ogromnu količinu pepela koja prekriva veći deo neba. 

Većina od 4.000 stanovnika Grindavika trajno su evakuisani u novembru, pre erupcija u decembru, januaru, februaru i martu.

Island ima 33 aktivna vulkanska sistema i nalazi se iznad onoga što je poznato kao Srednjoatlantski greben, odnosno granica između dve najveće tektonske ploče na planeti.

To je osma erupcija od 2021. godine, a naučnici veruju da ovo područje ulazi u novu vulkansku eru koja bi mogla da traje decenijama ili čak vekovima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve