Svet
15.06.2023. 17:05

Potpisan sporazum

Zašto je za Vašington važno da ima "nesmetan pristup" vojnim bazama Papua Nove Gvineje

Amerika
Izvor: Shutterstock

Vašington će imati "nesmetan pristup" vojnim bazama Papua Nove Gvineje i pravo na "eksluzivnu upotrebu" određenih zona prema istorijskom bezbednosnom sprazumu potpisanom krajem maja, čije detalje je objavio parlament te zemlje.

Od potpisivanja sporazuma detalji su držani u tajnosti dok Parlament Papua Nove Gvineje nije objavio integralni tekst sinoć. 

Prema sadržaju tog dokumenta u koji je Frans pres imao uvid Vašington, koji nastoji da se suprotstavi uticaju Kine u toj oblasti,  može da ima "nesmetan pristup" lokacijama da postavi svoju opremu i rezerve i ekskluzivnu upotrebu nekih delova baze gde ima prava i na gradnju.

Sporazum je krajem maja potpisao šef američke diplomatije Entoni Blinken, i ministar odbrane Papua Nove Gvineje Vin Bakri Daki pre otvaranja sastanka Foruma SAD-Pacifička ostrva kome su prisustvovale vođe 14 ostrvskih država južnog Pacifika u Port Morsbiju.

Sporazumom se omogućuje SAD-u da postavi trupe i brodove na ključnim aerodromima kao i na lokacijama kao što su pomorska baza Lombrum na ostrvu Manus, i pomorska luku u glavnom gradu Port Morsbiju.

Prissup Lobrumu se može koristiti za jačanje američkih instalacija na ostrvu Guam na severu i može imati važnu ulogu u slučaju sukoba na Tajvanu.

Vašington pokušava da privuče pacifičke zemlje diplomatskim i finansijskim podsticajima u zamenu za stratešku podršku, navodi Frans pres. 

Papua Nova Gvineja bogata je prirodnim resursima i bliska glavnim pomorskim putevima pa je postala ključna poluga u nadmetanju Vašingtona i Pekinga. 

Kineske firme su se domogle rudnika i luka u Pacifiku i prošle godine su potpisale tajni bezbednostni pakt sa susednim Solomonskim ostrvima, koji omogućava Kini da tamo pošalje svoje trupe.

Premijer Papua Nove Gvineje Džejms Marape branio je sporazum naspram talasa protesta kojim se optužuje ta pacifička zemlja da odustaje od svog suvereniteta.

"Dozvolili smo da naša vojska oslabi poslednjih 48 godina. Suverenitet se definiše jačinom i snagom vojske," rekao je on sinoć u parlamentu.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pritisak Zapada jača veze Rusije i Kine"
1

Peking

24.05.2023. 17:10

"Pritisak Zapada jača veze Rusije i Kine"

"Pritisak Zapada jača veze Rusije sa Kinom", izjavio je u Pekingu ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku sa svojim kineskim kolegom Li Ćjangom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve