Svet
30.01.2024. 15:46
Beta-AFP

Vladimir Kara-Murza

Četiri meseca samice za pritvorenog ruskog opozicionara

1
Izvor: Shutterstock

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora, napisao je da je stavljen u samicu na najmanje četiri meseca.

On se oglasio zbog velike zabrinutosti njegovih bližnjih i više zapadnih zemalja oko toga gde se nalazi.

Njegova advokatica Marija Ejsmont prenela je pismo Vladimira Kara-Murze objavljeno u listu Nova Gazeta u kome on kaže da je prebačen iz kaznene kolonije broj šest u Omsku u Sibiru u koloniju broj sedam u istom gradu.

"U petak su me bez upozorenja pozvali na 'komisiju' zbog ko zna kog 'prestupa' kada nisam ustao na znak 'ustajanje' u ćeliji koji se nije čuo", napisao je Kara-Murza. 

Stavljen je u specijalnu izolaciju najmanje do 26. maja, ali bi taj rok mogao da se menja, ukoliko bude novih optužbi o njegovom kršenju uslova pritvora, napisao je on. 

Prethodnog dana njegova supruga Evgenija Kara-Murza, koja živi u izgnanstvu, izrazila je zabrinutost da je on prebačen na "nepoznato mesto". Posle toga su se nemačka i britanska diplomatija zabrinule oko toga gde se on nalazi.

1
Izvor: Beta / AP / Dmitry Serebryakov

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u ponedeljak je pozvao Rusiju da "hitno" da informaciju o tome gde se nalazi opozicionar, navodeći da namerava uskoro da se sastane sa njegovom suprugom.

Rođaci Kara-Murze (42) koji ima i britansko državljanstvo, zabrinuti su zbog njegovog slabog zdravlja, opozicionar pati od nervne bolesti polineuropatije, izazvane zbog dva pokušaja trovanja.

On je u aprilu 2023. proglašen krivim da je širio "lažne informacije" o ruskoj vojsci i da je održavao veze sa jednom "nepoželjnom organizacijom" na kraju suđenja održanom iza zatvorenih vrata.

Njegova presuda od 25 godina zatvora jedna je od najtežih za nekog istaknutog opozicionara poslednjih godina, u vreme kada Rusija sprovodi represiju od početka svog napada na Ukrajinu pre gotovo dve godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Navaljnog ne mogu da slome: Objavio prepisku sa upravom zatvora
1

Sarkastični zahtevi

02.06.2023. 21:45

Navaljnog ne mogu da slome: Objavio prepisku sa upravom zatvora

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je odlomke svoje prepiske sa upravom zatvora, u kojoj je naveo svoje sarkastične zahteve, koji su, naravno, odbijeni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve