Svet
02.04.2024. 16:58

Predsednik Rusije

Putin obećao da će naći naručioce napada u Moskvi

Vladimir Putin
Izvor: SPUTNIK POOL / VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će pronaći naručioce napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u kome je poginulo 144 ljudi u najtežem napadu na ruskom tlu u poslednje dve decenije i pozvao ruske bezbednosne snage da ojačaju obezbeđenje na mestima masovnih okupljanja.

Putin je više puta nastojao da poveže napad 22. marta na Krokus siti hol u Moskvi sa Ukrajinom i Zapadom, iako je Islamska država preuzela odgovornost za napad, a Kijev energično demantovao da ima bilo kakve veze sa njim.

Obraćajući se visokim zvaničnicima ministarstva unutrašnjih poslova Putin je rekao da je važno utvrditi ne samo počinioce tog čina, već sve karike u lancu, kao i onog ko na kraju od toga ima korist.

"Sada vi zajedno sa kolegama iz drugih resora učestvujete u istrazi krvavog terorističkog napada 22. marta. Važno nam je da identifikujemo ne samo direktne izvršioce, već i sve karike u lancu, krajnjeg zločinca, korisnika ovog krivičnog dela," rekao je Putin učesnicima proširene sednice kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova.
Putin pati

Rusija posle napada

1

Rusija posle napada

30.03.2024. 20:05

Putin pati

 

"Do njih ćemo sigurno doći" dao je uveravanja Putin govoreći o naručiocima terorističkog napada.

On je dodao da svi oni koji koriste takvo oružje (terorizam) protiv Rusije, treba da shvate da to oružje ima dve oštrice.

Rekao je da su naručioci napada na koncertnu dvoranu nastojali da poseju razdor i paniku, i mržnju u mulitietničkoj zemlji da bi slomili Rusiju iznutra.

"Nedopustivo je koristiti ovaj tragičan događaj za izazivanje etničkih tenzija, ksenofobije i islamofobije", rekao je on.
 

Ruske bezbednosne agencije privele su četvoro osumnjičenih direktnih napadača, državljane Tadžikistana, i još sedam osumnjičenih.

Napad je podstakao antimigrantska osećanja i izazvao zahteve nekih Rusa da se ograniči migracija, iako ruska privreda u velikoj meri zavisi od migrantskih radnika koji su većinom državljani bivših sovjetskih država u Centralnoj Aziji, uključujući i Tadžikistan.

Ruski mediji su javili da su vlasti zaoštrile kontrole prema migrantima posle pomenutog napada.

Putin je pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova da zaoštri kontrole da bi zaustavio ilegalnu migraciju i da ispravi propuste u postojećim procedurama, koje omogućuju ljudima sa kriminalnom prošlošću da dobiju radne dozvole, pa čak i rusko državljanstvo.

Putin koji je više puta optužio SAD i njihove saveznike da pokušavaju da unište Rusiju ponovo je rekao da geopolitički neprijatelji Moskve nastoje da "unište ono što je ostalo od istorijske Rusije da slome njeno istorijsko jezgro" da bi preuzeli kontrolu nad ogromnim resursima zemlje.

"Neki od njih pokušavaju da u današnjem brzo menjajućem svetu sačuvaju hegemoniju na uštrb Rusije. Neki su izgleda videli našu zemlju kao slabu kariku, ali se u tome varaju", rekao je Putin.
 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve