Svet
28.12.2023. 11:05
Beta

Obavešten o planovima

Vođa libanskog Hezbolaha znao za napad 7. oktobra

1
Izvor: BETA/ AP / Mohammad Zaatari

Vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah obavešten je o planovima palestinskog Hamasa da izvede višestruke napade na jug Izraela pola sata pre početka, 7.oktobra, objavio je Figaro.

Kako se navodi u novinskom izveštaju jedan od lidera Hamasa Saleh al-Aruri, koji živi u Libanu, je u telefonskom pozivu ujutro 7.oktobra informisan o neminovnim napadima i od njega je zatraženo da o tome obavesti proiranski šiitski Hezbolah.

Hezbolah, saveznik Hamasa, se od tada gotovo svakodnevno sukobljava s izraelskom vojskom u pograničnom području, ispaljuje rakete i lansira dronove na sever Izraela, zbog čega je evakusiana većina naseljenih mesta u blizini granice.

U sredu su ta naselja bila na udaru najžešće baražne vatre Hezbolaha od početka rata Izraela i Hamasa, navode izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu su se više puta oglašavale na severu Izraela dok je trajalo raketiranje Roš Hanikre i Kirjat Šmone.

To je velika eskalacija nasilja duž nemirne granice i šef izraelske vojske je najavio da je ona spremna da se bori sa Hezbolaham i dok se žestoke borbe vode na jugu u Pojasu Gaze.

U raketiranju Izraela iz Libana nije bilo ranjenih, a bio je to odgovor na ubistvo člana Hezbolaha, njegovog brata i snaje u napadu za koji je optužena izraelska vojska.

Hezbolah je saopštio da je 129 članova te organizacije ubijeno od početka pojačanih sukoba, većina u Libanu, a neki i u Siriji. U Libanu je takođe ubijeno 16 palestinskih operativaca, jedan libanski vojnik i 19 civila, uključujući tri novinara.

Na izraelskoj strani je ubijeno četvoro civila i devet vojnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rat u Izraelu: Najsmrtosnijih napad do sada
Rat u Izraelu 18.11.2023.

Gaza

24.12.2023. 23:30

Rat u Izraelu: Najsmrtosnijih napad do sada

Najmanje 70 ljudi je ubijeno u Gazi u jednom od najsmrtonosnijih napada u ratu, saopštili su zdravstveni zvaničnici, dok je broj izraelskih vojnika ubijenih u borbama tokom vikenda porastao na 15.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve