Svet
15.04.2023. 23:32
Beta/AFP

"OStajemo prijatelji"

Zašto je Poljska zabranila uvoz žita iz Ukrajine

Poljska
Izvor: Shutterstock

Poljske vlasti odlučile su da zabrane uvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike, izjavio je lider vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski.

Ukrajinsko žito namenjeno stranim zemljama prolazi kroz Evropsku uniju pošto je ruska invazija na Ukrajinu blokirala tradicionalni put izvoza preko Crnog mora.

Međutim, zbog logističkih problema, zalihe žita se gomilaju u Poljskoj, što je obarilo lokalne cene. To je dovelo do protesta poljoprivrednika i ostavke poljskog ministra poljoprivrede.

"Vlada je danas odlučila da zabrani uvoz žita u Poljsku, kao i desetine drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", rekao je Kačinjski i dodao da bi u suprotnom to dovelo do ozbiljne krize u poljoprivrednom sektoru u Poljskoj.

Obraćajući se na sastanku svoje stranke Pravo i pravda (PiS), Kačinjski je naglasio da Poljska nastavlja da čvrsto podržava Ukrajinu.

"Ostajemo, bez i najmanje promene, prijatelji i saveznici Ukrajine", rekao je on.
 

Ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede je danas izrazilo žaljenje zbog odluke poljskih vlasti.

"Poljski poljoprivrednici se nalaze u teškoj situaciji, ali želimo da istaknemo da su ukrajinski poljoprivrednici suočeni sa najtežom situacijom" zbog rata, navelo je ukrajinsko ministarstvo i predložilo da dve zemlje narednih dana pronađu rešenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve