Svet
12.10.2021. 12:50
Tanjug

Prvo hapšenje u istrazi

Zašto je uhapšena ključna ličnost u aferi "Kurc"?

Sebastijan Kurc 12.10.2021.
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

U istrazi protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca zbog korupcije i mita je uhapšena Zabine Bajnšab, istražiteljka javnog mnjenja.

Nekadašnja asistenktinja bivše ministarke Sofi Karmanis je optužena da je lažirala istraživanja u korist Kurcove Narodne partije Austrije (OVP) i da ih je zatim plasirala za novac u besplatnim novinama.

Dnevnik "Kronen cajtung" piše da je Bajnšab uhapšena, a ona je ključna ličnost u aferi oko Kurca u vezi lažiranih istraživanja javnog mnjenja.

U njenim istraživanjima uvek je posebno pozitivno prikazivan Kurc, dok je njegov protivnik u borbi za mesto šefa u stranci Rajnhold Miterlener negativno prikazivan.

Istražni organi su se odlučili na rano hapšenje zbog opasnosti od zataškavanja dokaza, pošto je Bajnšab, neposredno pred pretres njenog stana, obrisala hardisk svog računara.

Hapšenje je došlo upravo na dan kada prva istraživanja posle pada Sebastijana Kurca pokazuju i dramatični pad Narodne partije Austrije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sebastijan Kurc u novoj fotelji
Sebastijan Kurc

Šef poslaničkog kluba

12.10.2021. 08:58

Sebastijan Kurc u novoj fotelji

Sebastijan Kurc, koji je bio prinuđen da podnese ostavku na mesto austrijskog kancelara zbog optužbi vezanih za korupciju i mito, izabran je, jednoglasno za novog šefa poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) u austrijskom parlamentu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
34°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve