Svet
30.09.2019. 15:17
Tanjug

"ZAUSTAVITE IRAN" PRINC SALMAN: Izbije li rat, cene nafte će biti nezamislive

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman upozorio je danas da bi cene nafte mogle naglo da porastu ukoliko svet ne bude reagovao da zaustavi Iran. Salman je rekao da bi odsustvo delovanja moglo da osnaži Iran i dovede do rata koji bi, kako je rekao, uništio globalnu ekonomiju.

Iran je saopštio da će prinčeve izjave "doneti (Saudijcima) ništa drugo osim sramote", preneo je BBC.

"Snabdevanje naftom biće poremećeno, a cene nafte će skočiti nezamislivo na cifre kakve nismo videli tokom svog života", rekao je Salman.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/WILL OLIVER

On je istakao da region Bliskog Istoka predstavlja oko 30 odsto svetskih zaliha energenata, oko 20 odsto globalnih trgovinskih prolaza i oko četiri procenta svetskog BDP-a.

"Zamislite da se sve ove tri stvari zaustave. To znači potpuni kolaps globalne ekonomije, a ne samo Saudijske Arabije ili Bliskog Istoka", rekao je Salman.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Za napade je okrivio iransku "glupost", rekavši da ne postoji strateški cilj.

Saudijska Arabija je navela da je 14. septembra ispaljeno 18 bespilotnih letelica i sedam krstarećih raketa na dva naftna postrojenja u zemlji, Abkaik i Kurais. Jemenski pobunjenici Huti su naveli da stoje iza napada, dok su SAD nedelju dana nakon napada obećale da će poslati trupe u Saudijsku Arabiju da bi joj pomogle da se odbrani.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve