Svet
28.03.2022. 09:54
Beta - AP

Solomonska ostrva

Zbog čega su zabrinuti Australija i Novi Zeland

Skot Morison 28. 3. 2022.
Izvor: BET AAP / Bianca De Marchi

Premijeri Australije i Novog Zelanda Skot Morison i Džasinda Ardern izrazili su zabrinutost zbog potencijalnog prisustva kineske vojske na Solomonskim ostrvima u jugozapadnom Pacifiku.

U dokumentu koji je procureo  stoji da bi Kina mogla da poveća vojno prisustvo u toj zemlji u jugozapadnom Pacifiku, uključujući pojačanje flote.

Morison je rekao da nakon sastanka sa premijerkom Novog Zelanda za vikend  planira razgovore o razvoju situacije sa kolegama iz Papue Nove Gvineje i Fidžija.

"Izveštaji koje smo videli nas ne iznenađuju i podsećaju nas na stalni pritisak i pretnju iz regiona na našu nacionalnu bezbednost. Zabrinuti smo za region, ali nismo iznenađeni. Dugo smo upućeni u ovaj vid pritisaka", izjavio je ausralijski premijer.

Ardern je rekla da potencijalno kinesko prisustvo u regionu izaziva "ozbiljnu zabrinutost".

"Takve poteze vidimo kao potencijalnu militarizaciju regiona. Ne vidimo potrebu za takvim prisustvom kada se radi o bezbednosti u Pacifiku", rekla je.

Solomonska ostrva saopštila su da je potpisan sporazum sa Kinom, ali njihove komšije u regionu zabrinuo je nacrt šireg bezbednosnog sporazuma koji je procureo na internetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pitanje Tajvana je najzapaljivija tema između Kine i SAD"
Kina i Amerika

Ambasador

29.01.2022. 09:48

"Pitanje Tajvana je najzapaljivija tema između Kine i SAD"

Kina bi mogla da završi u vojnom sukobu sa SAD, ako one nastave da podstiču nezavisnost Tajvana, poručio je danas kineski ambašador u Vašingtonu Čin Gang.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve