Svet
05.10.2021. 12:30
Tanjug

Emanuel Makron

"Zemlje G20 da postave uslove za priznanje talibana"

Emanuel Makron
Izvor: AFP POOL / SEBASTIEN BOZON / POOL

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da želi da zemlje članice G20 postave uslove za priznavanje talibana, koji će uključiti osiguranje prava žena i devojčica.

Dosad je, kako navodi agencija AP, pod talibanskom vlašću mladim avganistanskim devojčicama bilo dozvoljeno da se vrate u osnovnu školu, ali je starijim devojčicama bilo zabranjeno da idu u srednju školu dok većini žena nije bilo dozvoljeno da se vrate na posao.

Predsednik Makron je za radio "Frans-Inter" rekao da bi svetske sile trebalo da kažu talibanima sledeće:

"Apsolutno morate da date mladim devojkama u svojoj zemlji budućnost, a to je jedna od stvari koje ćemo sagledavati pre nego što vas priznamo."

Naveo je da je jedna od njegovih briga činjenica da li će se svim devojčicama dozvoliti da se vrate u školu.

Makron je, takođe, kazao da će to pitanje pokrenuti na predstojećem samitu zemalja G20 u Rimu, koji treba da se održi kasnije ovog meseca, prenosi AP.

Emanuel Makron
Izvor: AP POOL / Michel Euler / POOL

Između ostalih uslova koji su potrebni za priznanje, trebalo bi da bude i talibani koji će dozvoliti nastavak humanitarnih operacija, ali i koji će osuditi i odbiti saradnju sa "islamističkim terorističkim grupama" u regionu, poručio je francuski predsednik.

Makron je ocenio da takve uslove ne bi trebalo da postavljaju samo zapadne zemlje, već bi trebalo i da „ubede zemlje regiona, koje nemaju nužno iste vrednosti kao mi po svim pitanjima, da deluju zajedno“.

Na sastanku koji se prošlog meseca održao na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacije, zemlje G20 raspravljale su o slanju jedinstvene poruke talibanima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani: Baza ISIS-a je potpuno uništena
talibani

Nema preživelih

04.10.2021. 11:48

Talibani: Baza ISIS-a je potpuno uništena

Talibanske vladine snage uništile su jednu ćeliju Islamske države na severu Kabula, izjavio je portparol talibana, nakon što je u eksploziji ispred džamije u Kabulu poginuo i ranjen veći broj civila.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
0°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve