Svet
07.02.2023. 17:00
Beta

Saopštile UN

Zemljotres u Turskoj najsnažniji od 1939. godine

1
Izvor: BETA/ Depo Photos / Serdar Ozsoy

Ujedinjene nacije saopštile su da je zemljotres magnitude 7,8 koji je pogodio Tursku bio najsnažniji u toj državi u više od 80 godina.

"Ovo je najsnažniji zemljotres u Turskoj zabeležen od 1939. godine", navodi se u izveštaju koji je objavila Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), prenosi "BBC".

U izveštaju se navodi da su timovi za hitne reakcije Ujedinjenih nacija za procenu i koordinaciju katastrofa (UNDAC), Međunarodne savetodavne grupe za potragu i spasavanje (INSARAG) i timovi hitne medicinske pomoći Svetske zdravstvene organizacije (EMT) mobilisani u Turskoj da pomognu u humanitarnom odgovoru.

"UN i partneri pažljivo prate situaciju na terenu i nastoje da mobilišu sredstva za hitne slučajeve u regionu", navodi se u izveštaju.

Tursku su u ponedeljak pogodila dva jaka zemljotresa, magnitude 7,8 i 7,5 stepeni. U seriji zemljotresa stradalo je oko 4.900 ljudi u Turskoj i Siriji, dok je nekoliko hiljada povređeno i ostalo bez bez krova nad glavom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovako Turska i Sirija izgledaju posle razornog zemljotresa (FOTO)
Zemljotres u Turskoj

Tragedija

07.02.2023. 10:24

Ovako Turska i Sirija izgledaju posle razornog zemljotresa (FOTO)

Nakon što je snažni zemljotres pogodio jugoistok Turske i sever Sirije, u ovim državama više ništa nije isto. Razoreni su čitavi kvartovi, strah i tuga se osećaju u svakom ćošku, a žrtve i dalje broje.
Foto
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve