tehnologija i digital
27.08.2018. 15:27
R.E./National Geographic Srbija

AMERIKANCI ODOBRILI MOBILNU APLIKACIJU ZA SPREČAVANJE NEŽELJENE TRUDNOĆE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mobilna aplikacija za zaštitu od neželjenog začeća, "Prirodni ciklus", postala je ovog meseca prvo digitalno kontraceptivno sredstvo koje je dobilo dozvolu američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za reklamiranje.

Kako objašnjava agencija AP, ovaj izum deluje tako što žene unose podatke o telesnoj temperaturi i prate svoj mesečni ciklus na aplikaciji, koja koristi algoritam da utvrdi kada su im plodni dani u mesecu i kada treba da se uzdrže od polnog odnosa bez zaštite, odnosno kada treba da koriste zaštitu.

To se naziva kontracepcijom ritma, ili metoda kalendara.

Švedski startap, koji je izradio aplikaciju, kaže da je ona efikasna i omogućava ženama da izbegnu neželjene efekte uobičajene prilikom korišćenja drugih metoda zaštite, kao što su pilule za kontrolu rađanja.

Međutim, izveštaji o neželjenim trudnoćama i istrage vlasti u dvema evropskim zemljama gde je aplikacija dobila sertifikat EU 2017. godine, pokrenuli su pitanja u krugovima nadležnim za zdravstveni nadzor da li se aplikacija može reklamirati kao kontraceptivno sredstvo.

Aplikacija "Prirodni ciklus" ima više od 900.000 korisnika, a taj brzi rast za regulatore predstavlja povećani rizik i zabrinjava zdravstvene radnike, koji se bore sa posledicama brzorastućeg tržišta mobilnih i digitalnih aplikacija za zdravlje.

"Aplikacije su neverovatno popularne i nema ničeg suštinski lošeg u korišćenju "hi-tech" rešenja kao podrške našem zdravlju", izjavio je Beki Barbidž, zamenik izvršnog direktora britanskog Udruženja za planiranje porodice.

Međutim, on upozorava kako su: "Zdravstvene mobilne aplikacije istovremeno prilično neregulisana oblast, tako da se teško mogu odvojiti dobre, odnosno aplikacije zasnovane na dokazima i istraživanjima, od onih loših i nepouzdanih".

Ipak, odobrenje FDA znači da se "Prirodni ciklus" može reklamirati kao mobilno kontraceptivno sredstvo, što tom "proizvodu" daje prednost na tržištu mobilnih medicinskih aplikacija, koje će do 2025. godine porasti na 11,2 milijarde dolara sa nivoa od 1,4 milijarde dolara iz 2016. godine, navodi kompanija BIS Riserč.

Proizvođač "Prirodnog ciklusa" priznaje da aplikacija nije 100 posto učinkovita, i da pojedine žene ipak zatrudne iako se u potpunosti pridržavaju uputstava za njeno korišćenje, dodaje AP, a prenosi Nacionalna Geografija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve