tehnologija i digital
27.08.2018. 13:27
R:E:/JT

DA LI JE VAŠ TELEFON IZNENADA USPORIO I POČEO DA SE GREJE, BEZ RAZLOGA: E pa nije, hakeri vam ovo rade!

hakerski.png

 

"Kripto-kidnapovanje", je novi sajber napad, kojim hakeri napadaju vaš smartfon, i to kako bi moglli da kopaju kriptovalute! Ako vam se bez razloga telfon usporio, pregrejao, ili se baterija ispraznila bez ikakvog objašnjenja, moguće je da ste baš vi žrtva hakera.

"Sajber kriminalci rudare kriptovalute tako što postave posebno dizajniran malver u tuđe telefone, i to preko internet servera, kompjutera ili smartfona", navodi Džerom Bilois, ekspert za digitalnu bezbednost kompanije "Vejvston" (Wavestone).

Rudarenje je u suštini proces pomoću kojeg se verifikuje i transportuje virtuelna valuta, a zauzvrat "rudari" budu nagrađeni delom novca. Procenjuje se da preko hiljade ljudi svakodnevno koristi legitimne linkove pomoću kojih kopaju kriptovalute, kao što su bitkoin i monero.

Međutim, ovaj proces zahteva neprestano praćenje kriptovrednosti, kao i ulaganje, a što je najgore, račun za struju koji stigne nakon svega, vrlo je zabrinjavajući. Hakeri su zato pronašli jeftinije rešenje, odnosno eksplotaciju procesora u tuđim telefonima. Da bi namamili žrtve, oni koriste staru taktiku Trojanskog konja, pa tako u bezbedan program ili aplikaciju, sakriju malicozan.

"Nedavno, otkrili smo da se jedna od najpopularnijih igara "Bag Smešer" (Bug Smasher), koja se inače instalira preko Gugla, i to preko pet miliona puta u danu, koristila za tajno rudarenje monero kriptovalute", ističu iz bezbednosti IT firme ESET.
Ovaj fenomen "kriptokidnapovanja" dobija globalne razmere, pa se tako u poslednjih godinu dana drastično povećao broj ugroženih telefona.

"U poslednjih 12 meseci je sve više mobilnih aplikacija, koje služe kao maska za Trojance i viruse, koji su povezani sa programima za ilegalno kopanje kriptovaluta", ističe Dejvid Em, istraživač za digitalnu bezbednost iz čuvene firme Kasperski Lab, koja je jedna od vodećih proizvođača antivirus softvera.

"Ilegalno rudarenje najčešće predstavlja za žrtve malu nelagodnost, uređaj se zagreje, baterija isprazni, i to je to. Međutim, ako koristite smartfon, može doći do toga da se ošteti i telefon, da "iscuri" baterija, ili čak da se potpuno uništi uređaj!", dodaje on.

Ipak, većina vlasnika telefona je još uvek nesvesna opasnosti i ni ne zna da su postali žrtva "kripto-kidnapovanja". Najlakše podležu telefoni koji koriste Gugl android operativne sisteme, dok su Eplovi manje ugroženi, budući da Epl ima čvršću kontrolu nad dostupnim aplikacijama.

"Ove sajber kriminalce je vrlo teško uhvatiti, oni su izrazito diskretni u svojim napadima, i zaražene aplikacije se ne uočavaju odmah. Međutim, korisnici se mogu zaštititi tako što će instalirati antivirus program i ažurirati Android telefon na najnoviju verziju operativnog sistema koja je dostupna", tvrdi Lorent Petrok, iz kompanije "F5 Networks", dodavši da su najlakša meta oni koji skidaju aplikacije sa neproverenih servera.

"Borba protiv sajber kriminala je kao igra između miša i mačke. Neprestanio se moraju razvijati sistemi odbrane protiv digitalnih pretnji. U ovom slučaju miš je napravio neverovatan evolutivni skok i "kripto-kidnapovanje" bi vrlo lako moglo da preraste u još ozbilljnije forme ilegalnog konektovanja na tuđe uređaje", upozorava Le Digol, iz "WatchGuard" kompanije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
01.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve