Društvo
31.07.2018. 18:14
R.E.

SRBIJA PRVA U REGIONU UVODI INTERNET REVOLUCIJU: Telekom predstavio novu "mrežu stvari"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U prostorijama Telekoma Srbije, na Savskom vencu danas je promovisana nova  internet platforma pod nazivom "Internet Of Things Ekosistem" koja trenutno predstavlja revolucionarnu inovaciju u svetu telekomunikacija, a primenjuju je tehnološki jako razvijene zemlje od kojih sada i Srbija, jedina u regionu.

https://youtu.be/5AxplW0I2PY
Promociji platforme "Internet of Things" prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, generalni direktor Telekom Srbije, Predrag Ćulibrk i predsednik privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Takođe, konferenciju za medije upotpunio je Dejan Dramićanin, osnivač kompanije Bit Gear  koja je proizvela uređaj potreban za funkcionisanje mreže "Internet of Things" u Srbiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Novinarima se obratio generalni direktor Telekom Srbije, Predrag Ćulibrk i predstavio rad sistema "IOT " putem LoRa mreže.
"Internet stvari"  predstavlja umrežavanje fizičkih stvari, objekata, zgrada i drugih stvari sa ugrađenim softverom sa senzorima koji omogućavaju razmenu podataka o objektu sa proizvođačem istog, operaterima uslužnog centra ili sa uređajima povezanim na istu mrežu senzora. Primena ovog vida umrežavanja je nebrojena, pa se može primenjivati u zdravstvu, energetici, poljoprivredi i mnogim drugim privrednim granama, rekao je Ćulibrk.
On je istakao značaj ovog projekta i rekao da Srbija staje rame uz rame sa malobrojnim zemljama koje trenutno rade na ovome, i da u budućnosti vidi velike benefite koje će ova platforma doneti očuvanju infrastrukture Srbije.
Premijerka Ana Brnabić pomogla je direktoru Telekoma u simulaciji rada ovog sistema na primeru šahta koji je otvorila, što je prouzrokovalo signalignalizaciju na mapi istog trenutka.

Direktor Privredne komore Srbije, Marko Čadež, rekao je da je vrednost ove mreže neprocenjiva. Čadež, koji je stupio u kontakt sa mladom firmom Bit Gear i povezao je sa Telekomom, rekao je će Srbija uštedeti na godišnjem nivou oko milion evra tako što će omogućiti da se unapredi skoro svaka privredna grana i u najkraćem roku reši probleme koje je do sada bilo teško tako brzo identifikovati.

Medijima se obratila i premijerka Srbije, Ana Brnabić.  Brnabić je rekla da u ovome vidi tri velika uspeha Srbije. Prvi je taj što Srbija ide korak napred u odnosu na region što se tiče telekomunikacija, drugi to što Telekom Srbija preuzima inicijativu u saradnji sa manjim kompanijama, kao i taj što je ovaj uređaj "made in Serbia", pa je istakla da je čak i plastika ovog uređaja iz Stare Pazove.

Premijerka je rekla da je vrlo bitno da se prepozna značaj ovog sistema u državnom sektoru i pozvala sve državne kompanije, da kao i Telekom, razmišljaju u pravcu građenja saradnje sa malim kompanijama koje mogu doneti uspeh.

Ova platforma trenutno nije komercijalna i neće se prodavati korisnicima van državnih institucija, ali se, kako navodi Ćulibrk, radi o mesecima u kojima će se prepoznati značaj "IOT" pa, kako kaže, očekuje da će privatni korisnici takođe imati priliku da formiraju svoju "mrežu stvari".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve