tehnologija i digital
15.04.2021. 12:20
R .E.

Gde idu naši podaci?

Veliki kolekcionari korisničkih podataka

google-1-710x484.jpg

Škola računarstva i statistike u Dublinu otpočela je istraživanje na temu podele korisničkih podataka koje iOS i Android šalju Apple i Google serverima. Profesor Douglas Leith ističe da, iako je poznato da kompanije kao što su Google i Apple prikupljaju telemetrijske informacije sa mobilnih uređaja i softvera koje koristimo, čak i kada su uređaji u stanju mirovanja, Google mobilni server prikuplja 20 puta više podataka od kompanije Apple. Google osporava istraživanje, dovodeći u pitanje metodologiju na kojoj su podaci zasnovani.

Bez obzira da li posedujete Android ili iPhone uređaj, vaši podaci, kao što su lokacija, broj telefona, detalji o lokalnoj mreži, kolačići, serijski broj SIM kartice i slično, neprekidno su u prenosu. Istraživanje profesora Douglas Leith-a sa Trinity koledža u Irskoj, sugeriše da Google sakuplja preko 20 puta više podataka sa tipičnog Android telefona nego što Apple prikuplja sa iPhone-a. Iako se korisnik intencionalno isključi iz takve telemetrijske kolekcije, odnosno čak i kada je neaktivan, svaki uređaj se povezuje sa svojim pozadinskim serverom, deleći podatke na svakih 4,5 minuta. Nažalost, kao korisnici malo možemo učiniti da izbegnemo ovaj proces.

Google prikuplja mnogo veću količinu podataka kada su u pitanju obližnji uređaji u odnosu na Apple. Poređenja radi, Android šalje oko 1MB korisničkih podataka Google-u, s druge strane, iOS šalje svega 42KB. Kada uređaji nisu aktivni, Android šalje 1MB na svakih 12 sati svojoj matičnoj kompaniji, u poređenju sa Apple-om koji za isti vremenski okvir šalje 52KB.

Uzimajući u obzir 113 miliona korisnika iPhone uređaja i 129 miliona Android korisnika u SAD, kao i obim i učestalost prikupljanja podataka na obe platforme, Apple prikuplja 5,8GB podataka svakih 12 sati, dok, istovremeno, Google prikuplja znatnih 1,3TB.

Profesor Leith veruje da se obim prikupljenih podataka može koristiti za povezivanje vaših ličnih informacija sa određenim uređajem, a zatim se ti podaci mogu ciljano koristiti za oglašavanje ili u druge svrhe.

Kompanija Google dovodi u pitanje metode u određivanju jačine telemetrije na Android i iOS uređajima. Drugim rečima, osporava procenu istraživanja, ističući da se podaci zasnivaju na pogrešnoj metodologiji. Apple ima sličan stav o nalazima istraživanja, primećujući da su mnoge pojedinosti pogrešno shvaćene u samom istraživanju. Na primer, kompanija ističe da su lični podaci koji se šalju Apple-u zaštićeni i da oni ne prikupljaju podatke koji se mogu povezati sa određenim pojedincem bez njegovog ili njenog znanja i pristanka.

Iako trenutno postoji izuzetno mali broj rešenja za problem koji kruži oko podele korisničkih podataka, kompanija Google će uskoro započeti selektivniji pristup pri odobrenju koje aplikacije u play store-u će moći da imaju uvid u sve vaše ostale aplikacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nema više loših pitanja i nepromišljenih odgovora
Yahoo, internet, platforma

Isključivanje Yahoo sajta

14.04.2021. 11:39

Nema više loših pitanja i nepromišljenih odgovora

Jedna od najdugovečnijih i najcenjenijih web platformi za pitanja i odgovore u istoriji interneta - Yahoo odogovori, zatvara svoja vrata četvrtog maja 2021. godine. Od 20. aprila korisnici više neće biti u mogućnosti da postavljaju pitanja i odgovore već samo da čitaju postojeća. Sajt se zvanično isključuje četvrtog maja, a omogućeno je preuzimanje podataka sa sajta do 30. juna, nakon čega će isti biti izbrisani i nedostupni.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve