tehnologija i digital
21.08.2018. 16:39
R.E/bbc.com

ZAUSTAVLJENI SAJBER NAPADI: Majkrosoft tvrdi da je pobedio političke hakere iz Rusije

microsoft-1537592_1920.jpg

Ruski pokušaji sajber napada na američke grupe konzerativaca su onemogućeni, saopštio je Majkrosoft.

Kompanija je saopštila da su ruski hakeri pokušali da ukradu podatke od političkih organizacija, uključujući Međunarodni republikanski insitut i tink tenkoveHadson instituta.

Međutim, oni su zaustavljeni kada je Majkrosoft preuzeo kontrolu nad šest domena.

Kako je navedeno u saopštenju Majkrosofta, iza napada stoji hakerska grupa Fensi Ber.

Kontrola domena

„Zabrinuti smo što ovi i druge pokušaji predstavljaju pretnje bezbednosti širokom nizu grupa povezanih sa obe američke političke partije u periodu pred srednjeročne izbore 2018. godine", saopštila je kompanija na blogu.

Ovaj napad je najverovatnije bio početak „spir fišing" kampanje, saopštio je Majkrosoft.

Rusija je demantovala optužbe Majkrosofta da je ciljano na desničarske institute.

Predstavnih za štampu predsednika Vladimira Putina, Dimitri Peskov, rekao je da Moskva „ne zna" za bilo kakve pokušaje mešanja hakera povezanih sa Rusijom u američke izbore.

„Naša reakcija je tradicionalna", rekao je novinskoj agenciji Interfaks. „Ne znamo o kakvim hakerima govore, ne znamo šta znači to mešanje."

Kao i dva istraživačka centra, zaplenjeni domeni bili su povezani sa nekoliko službi Senata. Jedan domen imitirao je Majkrosoftov onlajn servis Ofis 365.

Prema pisanju Njujork tajmsa, dva instituta su bila meta jer su bivši pobornici Donalda Trampa, ali su sada deo grupe koja traži uvođenje sankcija Rusiji.

Među direktorima Međunarodnog republikanskog instituta su senator Džon Mekejn i general H. R. Mekmaster, koji je ranije ove godine smenjen sa mesta savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Predsednik ovog insituta Danijel Tvajning izjavio je za Njujork tajms da su napadi bili povezani sa „kampanjom mešanja" u izbore sa kojom je povezan Kremlj.

Za dve godine Majkrosoft je 12 puta uhvatio lažne domene i zatvorio 84 veb sajta povezana sa Fensi Berom, napisao je u blogu predsednik Majkrosofta Bred Smit.

Do sada, kako navodi, nije evidentirano da su domeni bili korišćeni u napadima. Pretpostavlja se da su napravljeni da bi se omogućio planirani napad u budućnosti.

Majkrosoft smatra da je aktivnost oko mogućih napada „liči" onoj zabeleženoj 2016. godine u Americi i tokom izbora 2017. u Francuskoj.

Majkrosoftova akcija je usledila ubrzo nakon što su Sjedinjene Države optužile 12 ruskih obaveštajnih službenika da su ilegalno upali u računarske mreže koje su koristili Hilari Klinton i Demokratska stranka.

Rusija je demantovala mešanje u izbore i bilo kakve sajber napade na američke institucije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
25.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve