U fokusu
10.02.2024. 18:05
Beta

Nizom manifestacija

Gradovi širom sveta u znaku Kineske Nove godine (FOTO)

1
Izvor: Beta/AP / Martin Mejia

Nizom manifestacija širom sveta obeležava se doček "kineske" - Lunarne Nove godine, posebno u Aziji.

Proslava počinje prvim mladim mesecom po lunarnom kalendaru i završava se 15 dana kasnije na prvi pun mesec.

Na Tajvanu su svečanošću Novu godinu Zmaja slavili novoizabrani predsednik Lai Čing-te i predsednik zakonodavnog tela Han Kuo-ju koji predstavlja opozicionu Nacionalističku partiju koja se zalaže za političko ujedinjenje sa Kinom.

Na Tajvanu, u Kini i u drugim oblastima su bile velike guže na autoputevima i aredromima jer su stanovnici putovali da bi posetili porodicu ili na odmor.

Rakete i vatrometi su tradicionalni način dočeka Nove godine uz ispraćaj svih loših uspomena. Deci se daju crvene koverte s novcem.

Kraljevske palate i druge turističke atrakcije takođe su bile prepune posetilaca koji su nosili šarene tradicionalne hanbok ogrtače.

Praznik je došao usred pojačanih tenzija sa Severnom Korejom koja pojačava testiranje oružja usmerenog na nadmoćnu regionalnu protivraketnu odbranu i predstavlja provokativne pretnje nuklearnim sukobom sa Južnom Korejom.

Predsednik Južne Koreje Ioon Suk Ieol počeo je svečanost porukom zahvalnosti južnokorejskim vojnicima, rekavši da njihova služba na granicima sa Severnom Korejom omoguća narodu da uživa u prazniku.

Vijetnam je takođe proslavio Lunarnu Novu godinu, tamo poznatu kao Tet. Parade i druge svečanosti se održavaju u gradovima s velikim azijskim zajednicama u svetu, naročito u Njujorku i San Francisku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve