U fokusu
10.01.2023. 08:45
R. E.

Tamo daleko...

Pravoslavni Božić na Severnom polu (FOTO)

svajcarska-gleceri.jpg

Petnaestogodišnji dečak sa kapuljačom od polarnog medveda naizmenično je čitao odlomak iz Jevanđelja o Isusovom rođenju na ruskom jeziku sa tri devojčice u haljinama i mašnama u kosi koje su isti odlomak potom čitale na norveškom, na zajedničkoj proslavi pravoslavnog Božića duboko na Arktiku.

Devojčice i desetak njihovih kolega članova Polargospel, dečjeg hora u jedinoj crkvi na Svalbardu - arhipelagu bliže Severnom polu nego Oslu ili Moskvi – putovali su tri sata brodom prošle subotu da bi obeležili Božić zajedno sa još 40 dece u Barencburgu.

U podne, na snegom prekrivenom trgu ovog sela koje je u vlasništvu ruske arktičke rudarske kompanije, pun mesec je osvetlio bistu Lenjina koja stoji ispred velike svetlucave jelke i još većeg starog spomenika sa natpisom na ćiriličnom pismu: "Naš cilj je komunizam".

Ovako daleko na severu, sunce nikad ne izlazi zimi.

"Mi koji živimo na severu, u mraku, znamo koliko svetlost znači", rekla je sveštenik Siv Limstrand dok je deci, nakon čitanja Jevanđelja, delila tanke žute crkvene sveće.

"Čak i jedna slaba sveća na prozoru dovoljna je da pronađemo put jedno do drugog", rekla je.

Tradicija godišnje božićne posete luteranskog pastora Svalbardske crkve i drugih lidera iz glavnog naselja arhipelaga Longjerbijena – 34 nautičke milje udaljenog od Barencburga kroz fjord okružen veličanstvenim belim planinama – prekinuta je tokom pandemije.

Već 18 meseci niko nije došao na bogosluženje u drvenoj kapeli Barencburga ispunjenoj ikonama.

Ovog Božića, prazničnoj božićnoj atmosferi prisustvovali su crkveno osoblje, roditelji i deca iz Longjerbijena, učitelj iz Barencburga, zaposleni u rudarskoj kompaniji Arctikugol.

Više od jednog veka rudarstvo je pokretalo stalna naselja na Svalbardu, uključujući Longjerbijen, sa oko 2.000 stanovnika, i Barencburg, gde živi oko 350 ljudi. Iako je to teritorija Norveške, Sovjetski Savez je bio strana u sporazumu iz ranog 20. veka koji je dozvoljavao drugim zemljama da dele prava na rudarstvo, a Arctikugol je nastavio da upravlja ruskim rudnikom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve