U fokusu
14.03.2023. 08:05
R.E.

Niš

Kako se obučavaju službeni psi (FOTO)

pas, vučjak
Izvor: Shutterstock

U Centru za obuku pasa u kasarni "Knjaz Mihailo“ u Nišu, završen je prvi ovogodišnji ciklus obučavanja vodiča i službenih pasa za angažovanje na zaštiti i obezbeđenju objekata i pokretnih sredstava Vojske Srbije.

Ova obuka se realizuje više puta u toku godine sa ciljem osposobljavanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije za formacijske dužnosti vodiča pasa u jedinicama i periodične redresure pasa koji su obučeni za čuvarsku službu.

U skladu sa programom obučavanja, vodiči su sa službenim psima na specijalizovanom poligonu realizovali raznovrsne vežbe, kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka. Akcenat je bio na praktičnim radnjama opšte dresure, savlađivanju prepreka i na vežbama za unapređenje budnosti i pravovremene reakcije pasa na različite pretnje.

Po završetku osposobljavanja, službeni psi su zajedno sa vodičima raspoređeni u jedinice Vojske Srbije, gde će biti angažovani na zadacima obezbeđenja vojnih objekata i imovine.

Obuka za angažovanje u čuvarskoj službi je samo jedan od brojnih oblika osposobljavanja u Centru za obuku pasa, koji je namenjen za dresuru, zdravstveno zbrinjavanje, uzgoj i reprodukciju službenih pasa, ali i obuku i usavršavanje kadra veterinarske službe

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Isti psi, isti zakon"
1

Španija

06.02.2023. 07:05

"Isti psi, isti zakon"

Grupe za zaštitu prava životinja i vlasnici prodavnica kućnih ljubimaca su - svako iz svojih razloga - protestovali zbog predloga novog zakona o dobrobiti životinja kojim su, na zahtev lovaca, iz zakona isključeni lovački psi.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve