U fokusu
26.07.2023. 07:00
R.E.

Vatrogasno-spasilački tim

ONI kreću u Grčku da gase požare (FOTO)

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrasnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice, kao i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom, kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ispratio je u Nišu vatrogasno-spasilački tim i poručio da su vatrogasci-spasioci MUP-a Republike Srbije heroji i ponos naše zemlje, i da će u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji.

"Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji“, poručio je Čaušić.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf. 

Pored snaga Grčke nacionalne službe (više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera), angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.

Prema podacima grčke Civilne zaštite, u poslednja 24 sata zemlju su zahvatila 64 nova požara, što je dovelo do daljih evakuacija i velike štete, uključujući ostrvo Krf, Egio, Karistos, Thiva, Kalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta ako odustanete od putovanja zbog požara
1

Kakva su prava putnika

24.07.2023. 14:50

Šta ako odustanete od putovanja zbog požara

Poslednjih dana zbog požara u Grčkoj brojni građani Srbije su na muci da li da krenu na odmor u tu zemlju ili da odustanu od letovanja, iako većina ne zna tačno da li mogu da povrate novac od agencije u tom slučaju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve