Uncategorized
18.12.2018. 14:52
R.E./Beta

DANIJEL SERVER: Pojava Trampa otvorila vrata ideji Beograda i Prištine o razmeni teritorija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši američki diplomata Daniel Server ocenio je danas da je Beograd odustao od ideje da zadrži suverenitet nad Kosovom i da se to vidi kroz plasiranje ideje o podeli i razmeni teritorije, za koju je rekao i da je "užasna", jer bi tako nešto moglo da vodi destabilizaciji u regionu.

Takvim nastupom Beograd je pokazao da nema nameru da upravlja kosovskim Albancima, rekao je Server na predstavljanju njegove knjige Od rata do mira na Balkanu, Srednjem istoku i u Ukrajini, u organizaciji Foruma za etničke odnose.

Prema njegovim rečima, osim moguće destabilizacije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, realizovanje takvih ideja bio bi i podstrek ruskom presedniku Vladimiru Putinu za njegove aktivnosti prema Gruziji ili Moldaviji.

On je ocenio da je pojava američkog predsednika Donalda Trampa kao "etničkog nacionaliste", "otvorila vrata" za ideje u Beogradu i Prištini za podele i razmene ; teritorije.

"Medjutim, Tači i Vučić su shvatili da to ne dolazi u obzir", rekao je Server.

On je ocenio da Tači i Vučić u svojim parlamentima ne bi dobili podršku za tako nešto, ali je naglasio da "loše ideje" nikad ne umiru i mogu da se vrate.

Prema rečima Servera, u rešavanju problema "između Kosova i Srbije mogao bi da pomogne bilateralni mehanizam i postizanje raznih prekograničnih sporazuma".

Govoreći o američkoj spoljnoj politici, on je naveo da su za nju devedesetih godina Kosovo i Bosna bili vrlo važni ali više nisu prioretet, već su sad to neke teme kao što su Kina i Rusija.

On je rekao i da Srbiju "niko ne gura u NATO" i da je tema proširenja tog saveza "kontroverzna" u Vašingtonu jer to znači i obavezu da se brani nova članica.

Najavljujući Servera, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da Server smatra da bi evroatlantski okvir mogao da pomogne da krize koje se javljaju na ovom prostoru ne predju u sukob.

Server, kaže Janjić, smatra da ovo što se dešava oko Kosova i dizanje teznija u Bosni predstavljaju deo procesa raspada bivše Jugoslavije ali su sad prilike puno bolje nego devedestih godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve