Uncategorized
26.03.2019. 13:15
R.E./Nezavisne novine

OBISTINILO SE PREDVIĐANJE HOKINGA: Robota na čelu države želi svaki četvrti Evropljanin

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Centar za upravljanje promenama madridskog IE Univerziteta sproveo je anketu među 2.576 stanovnika Evropske unije o njihovim stavovima u vezi sa tehnologijom, a upitnik je pokazao  zanimljive odgovore.

Na primer, 70 odsto ispitanika odgovorilo je da bi tehnologija, ako se ne stavi pod dovoljno kvalitetan nadzor, mogla društvu da donese više lošeg nego dobrog.

Čak šezdeset sedam odsto Evropljana kaže da je regulacija novih tehnologija, kao što je veštačka inteligencija, uz klimatske promene, najveći izazov sa kojim se EU ovog trenutka suočava. Oko 56 odsto ljudi je izjavilo da su zabrinuti za budućnost u kojoj bi roboti mogli da im uzmu posao, dok njih 68 odsto brine činjenica da će onlajn druženje zameniti direktne kontakte između ljudi.

Zanimljive odgovore ispitanici su dali i na pitanje da li bi bili spremni da političke odluke u upravljanju državama daju u ruke veštačkoj inteligenciji, radije nego političarima.

Najviše pozitivnih odgovora na ovo pitanje dali su stanovnici Holandije (43 odsto), a od zemalja u kojima je anketa sprovedena. Najmanje bi veštačkoj inteligenciji upravljanje bili spremni da prepuste Portugalci (19 odsto).

U proseku, svaki četvrti Evropljanin bi podržao ideju da njihovom zemljom, umesto političara, upravlja neki sistem veštačke inteligencije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve