Uncategorized
21.03.2017. 10:47
E.E.

Provedite prvomajske praznike u Lisabonu i Portu uz sunce i fado

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kao grad koji je kroz čitavu svoju istoriju bio na meti raznih osvajača, koji su za sobom ostavljali tragove vladavine, Lisabon predstavlja riznicu bogate i raznolike kulture. Od Feničana, preko Rimljana, pa sve do Mavara i zemljotresa koji je u 17. veku naneo ogromnu štetu gradu, Lisabon je često bio primoran da menja svoje lice. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala.

Grad obiluje prelepim građevinama nastalih uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona, zatim kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja, brojni muzeji i restorani učiniće vaš boravak nezaboravnim. Prošetajte ulicama Alfame, koja kao najstariji deo Lisabona, predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada, i upoznajte Bairro Alto, živopisan kraj u čijim se tradicionalnim kafanama na najbolji način može doživeti fado. Svojom živopisnošću i raskoši, prelepim građevinama različitih stilova i nezaobilaznom fado muzikom, Lisabon će vas ostaviti bez daha.

Prednost Lisabona u odnosu na ostale evropske metropole jeste činjenica da preko dana možete da uživate kupajući se i sunčajući na plažama reke Težo ili Atlantskog okeana, dok vas uveče očekuju brojna kulturna dešavanja i obilasci mnogobrojnih znamenitosti. Lisabon je pretežno brdovit grad, sa kaldrmom umesto trotoara. Obilazak će vam olakšati korišćenje čuvenog žutog tramvaja koji je tradicionalno prevozno sredstvo u ovom delu Portugala, a zbog već pomenutog neobičnog reljefa prevoz se obavlja i uz pomoć tri žičare i jednog lifta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Porto

Lisabon nije jedini grad u Portugalu koji vredi posetiti. Porto je prelep grad smešten na ušću reke Douro u Atlanski okean, a staro jezgro grada je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a, kao svetska baština. Tu se nalazi niz trgova i uskih ulica sa brojnim crkvama, palatama i zdanjima, koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Gradska katedrala, koja je mahom izgrađena u 17. veku u baroknom stilu, predstavlja glavno obeležje Porta. Ne smete propustiti ni crkvu Klerižos, koja je izgrađena u 17. veku u baroknom stilu, vinske podrume, kao i čuveni gvozdeni most Luiša I, koji je izgrađen u drugoj polovini 19. veka, kao tadašnje „čudo tehnike“.

Ove godine provedite prvomajske praznike na nezaboravan način u biserima Atlantika koji pružaju gotovo sve što možete poželeti. U tome će vam pomoći turistička agencija Odeon World Travel, koja je organizovala specijalnu ponudu za 01. maj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve