Uncategorized
13.08.2021. 19:00
Tanjug

Saobraćaj

Um na drum i "pijane naočare" da bi se spasili životi

simulator vožnje, 13. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

U saobraćaju u Srbiji u prvih sedam meseci ove godine poginulo je 42 mladih, što je 13 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić i naglasio da je smanjenje broja stradalih i rezultat brojnih edukativnih kampanja.

Pešić je to rekao na skupu organizovanim povodom Međunarodnog dana mladih, gde su mladi Beograđani, uz zabavni deo manifestacije, imali priliku da na simulatoru, uz pomoć "pijanih naočara" vide kako izgleda vožnja i kakve se greške prave ako sednu za volan u pijanom stanju.

"Na kraju na ekranu mogu da vide i spisak grešaka koje su napravili i u par minuta osete sve negativne uticaje telefona i alkohola", rekao je on i dodao da je simulator napravljen u Srbiji.

"Osmislili smo rute, isprogramirali sve, napravili ambijent kao da smo u vozilima ...", rekao je Pešić i dodao da je program na raspolaganju i svim lokalnim samoupravama.

SAOBRAĆAJ, 13. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

"Agencija je prepoznala mlade kao posebnu kategoriju, posebno ugroženu u saobraćaju i niz godina radimo kampanje, koristimo različite načine da im priđemo, da ih edukujemo, da menjamo i unapređujemo njihove stavove, ponašanja, širimo znanja vezana i važna za bezbednost u sobraćaju", rekao je Pešić.

Na skupu u Beogradu promovisana je i kampanja "Um na drum" čiji je cilj da se utiče na mlade da budu bezbedni.

Poslednje dve godine broj stradalih je između 98 i 100, a za prvih sedam meseci život su izgubila 42 mlada učesnika, rekao je on i dodao da ako se trend nastavi do kraja godine moglo bi da bude manje od 90 poginulih, što bi bilo najmanje od kada se vode podaci.

Pešić je dodao da pored svih aktivnosti najvažnija kampanja "Um na drum", a da poslednjih godna najviše efekata daju tribine na kojima učestuvju i oni koji su stradali, jer njihova negativna iskustva najviše menjaju stavove mladih.

simulator vožnje, 13. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / MILŠS MILIVOJEVIĆ
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U lančanom sudaru čak 40 automobila!
Saobraćajna nesreća

Rumunija

16.07.2021. 21:05

U lančanom sudaru čak 40 automobila!

Na autoputu Bukurešt - Konstanca, blizu grada Medžidija, došlo je do lančanog sudara u kojem je učestvovalo 40 automobila, nakon čega se stvorila kolona od tri kilometara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-8°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve