Vesti
22.11.2019. 09:00
N. Ginić

5 old school špijunskih tehnika koje Rusi i dalje koriste

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nisu Rusi jedini. I druge velike sile, poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, ali i komšijske države Hrvatska i Albanije rade na ostvarivanju svojih interesa u Srbiji. O tome je otvoreno govorio načelnik analitike BIA na Javnom servisu komentarišući najnoviju špijunsku aferu koja potresa Srbiju, a u čijem su se centru našli jedan ruski i jedan srpski agent, kesa puna para i jedno alkoholno piće. Čisto quid pro quo.

Ne ulazeći u to koliko je snimak nedozvoljenih obaveštajnih radnji star, ko je treća strana koja je pustila video zapis na Jutjubu, i da li nekom "pukom" koincidencijom ta treća osoba ima neke veze sa SAD, zanimljivo je osvrnuti se na pet old school tehnika špijuniranja koja je koristio KGB, a koja Rusi navodno i dalje koriste.

Transpozicione šifre

Ove šifre koriste se još od Drugog svetskog rata. Reč je o kodovima koji menjaju redosled slova u rečima. Konkretno, to je metoda šifrovanja kod koje se pozicije koje drže jedinice otvorenog teksta (obično se radi o slovima ili grupama znakova) pomeraju u skladu sa regularnim sistemom, tako da tekst zapravo predstavlja permutaciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Špijunski prsten

Podrazumeva zatvorenu grupu špijuna. Za razliku od "terorističke mreže" koju karakterišu decentralizovani „čvorovi“ ili "ćelije", članovi "špijunskog prstena" mogu biti u kontaktu i deliti zajedničku centralnu tačku (matičnu stanicu).

Nevidljivo mastilo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Postoje dve kategorije u koje potpadaju nevidljiva mastila. Prva se odnose na "prirodne" metode, odnosno sastojke koji se koriste: limunov sok, sirće, mleko, pa čak i urin i razblažena krv. Ova nevidljiva organska mastila mogu se razviti na toploti vatre, pegle ili sijalice, a neke se mogu videti i pod ultraljubičastim svetlom. Organske tečnosti menjaju vlakna papira tako da tajni zapis ima nižu temperaturu gorenja i od toplote postaje smeđi brže od okolnog papira. Druga kategorija se odnosi na hemijska sredstva. Ova mastila sadrže jednu ili više hemikalija i zahtevaju razvijanje posebnog "reagensa", kao što su druge hemikalije ili njihova mešavina.

Regrutovanje špijuna u tri koraka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prva faza se odnosi na građenje veze i ona podrazumeva iste principe kao i interakcije poput građenja prijateljstva ili izlaska. U drugom koraku "Obećavate uslugu za uslugu", a to uključuje varanje, obećavanje usluge i potom odbacivanje obaveštajnog izvora nakon što se dobiju relevantne informacije. Međutim, uspešno regrutovanje izvora obaveštajne službe zavisi od poslednjeg koraka procesa koji uključuje odluku osobe da postane špijun ruske službe tako što će se konačno napraviti smisao za njega ili nju. U tom trenutku potencijalni špijun se ubeđuje sopstvenim strastima, ili se nude usluge, novac, ili se pribegava ucenama kako bi se ostvarila saradnja.

 

Morzeova azbuka

Kao što je većini ljudi poznato, reč je o metodu za prenošenje signala. Morzeova azbuka je smišljena i prvi put upotrebljena na električnom telegrafu izumitelja Semjuela Morzea, koji je ujedno i utemeljivač telegrafa kao sredstva komunikacije.

Pročitajte još: Ruski špijun - omiljeno srpsko zanimanje

Morzeova azbuka služi za prenos poruka na daljinu. Svako slovo je zamenjeno signalom koji se sastoji iz kratkih i dugih zvučnih ili svetlosnih signala. Prilikom učenja telegrafije, kratki signal se beleži kao tačka a dugi kao crta, ali se nikada tako ne izgovaraju, već se "pevaju" i to kratki znak kao TI a dugi znak kao TAA.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve