Vesti
20.12.2018. 17:58
R. E.

FATALNA PRIVLAČNOST: Advokatica Nevena Veselinović i Stanko Subotić Cane

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri reči su bitne da bismo razumeli priču koja sledi. To su: motiv, moć i novac. Ne nužno tim redom, ali sve tri savršeno opisuju jedan kontemporarni društveni fenomen. Vreme radnje - sadašnjost. Mesto - Srbija. Učesnici - jednim delom dobro poznati.

Reč "motiv" potiče od latinske reči "motivus" - što znači onaj koji pokreće, znači pobuda čoveka prema nekom cilju.
Motiv je svesni ili nesvesni povod na određenu delatnost. Pojam motiv se zamenjuje i drugim rečima kao što su nagon, težnja, potreba, interesovanje, poriv, namera i slično.

Najčešće ga zamenjuje pojam instinkt, ali se on upotrebljava kada je reč o nižim nivoima ponašanja. Smatra se da motivi vode poreklo od instinkta iz kojih su se tokom filogenetskog i ontogenetskog razvoja izveli i razudili. Tom transformacijom izgubili su brutalnost i širinu instinkta i postali modifikovani i specifičniji. Ali u realnom životu, transformacija nije nužna ni poželjna dok brutalnost postaje imperativ u kome se gube etičke i humane vertikale.

Povezane vesti – U IME I NA RAČUN: Trgovina političkim uticajem Nevene Veselinović

S druge strane, moć je sposobnost određivanja stvari, ovladavanja i upravljanja događajima ili ljudima. Takođe, moć možemo definisati kao prinudu, kojom naređujemo drugima da rade po našim načelima. U klasičnoj nemačkoj filozofiji moć se posmatra samo u društvenom i političkom kontekstu, i kao crta određene ličnosti koja teži ka apsolutnoj dominaciji. Taj tip ličnosti teži da upravlja ljudima.

U korelaciji sa ova dva pojma javlja se nužno i novac. Ne kao cilj per se, već kao sredstvo kojim se materijalizuje moć pre svega.

Pročitajte još: Nevena Veselinović – Mreže moći, kvazipolitičkog uticaja, tajni računi

Fenomeni koje smo pobrojali odvajkada intrigiraju ljude. Istorija je zapravo samo detaljan zapisnik ljudskih težnji za dosezanjem moći. Bilo da je to moć nad prirodom ili nad drugim ljudima. Niko nije imun na to. To nam je naprosto u prirodi.

No da se vratimo u priču i pozabavimo se likovima u njoj. Jedan lik je dobro poznat i već decenijama intrigira srpsku, ali i širu javnost. Radi se o Stanku Subotiću, poznatijem pod nom de guerre Cane. Drugi lik je lik poznate beogradske advokatice Nevene Veselinović. Šta ih je povezalo? Za priču to sada nije ni bitno, slučajnost ili proviđenje. Svejedno. Veza je ojačana kroz tri pojma o kojima pričamo uz blage primese emocija.

Opširnije u štampanom izdanju Ekspresa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve