Vesti
18.05.2023. 18:57
Beta

"Profesionalna etika"

Advokati o odbrani oca osumnjičenog dečaka

advokati
Izvor: Shutterstock

Advokatska komora Beograda (AKB) ocenila je da su "pojedini" mediji "nastavili sa senzacionalističkim" izveštavanjem o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", stavljanjem u negativni vrednosni kontekst ličnosti branioca oca osumnjičenog dečaka, advokata Irine Borović.

Komora je u saopštenju navela da su advokati ustavna kategorija i i da je "njihova obaveza" da pruže pravnu pomoć svakom građaninu.

"Pravo na odbranu u krivičnom postupku pripada svakom čoveku i građaninu, a ostvaruje se ustavnim pravom na slobodan izbor advokata, koji se prilikom prihvatanja zastupanja po zakonu ne sme rukovoditi obzirima poput nacionalnosti, rase, vere, političkog ubeđenja okrivljenog niti zgroženošću izvršenim delom, a u slučaju obavezne odbrane ne sme ni odbiti postavljenje za branioca po službenoj dužnosti", stoji u saopštenju.

Navodi se da je Kodeksom profesionalne etike advokata "jasno propisano šta se smatra opravdanim razlogom da advokat odbije zastupanje" a da u te razloge ne spadaju lične osobine okrivljenog, vrsta krivičnog dela i visina zaprećene kazne, način odbrane okrivljenog, gnev koje je krivično delo izazvalo u javnosti i ponašanje oštećenih.

"Žigosanje advokata zbog vršenja službe pravne pomoći okrivljenom čoveku i građaninu predstavlja svojevrsno podsticanje niskih strasti koje nosi klicu zla u sebi i društveno opasan akt koji je po svojoj prirodi u ravni uzroka fenomena zločina", ocenili su iz Advokatske komore Beograda.

Apelovali su na novinare, nosioce javnih funkcija i javne ličnosti da se "uzdrže od takvih i sličnih akata koji se mogu smatrati i faktičkim podstrekavanjem na zločin".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istraživanje: Većina slučajeva femicida se na sudu ne vode kao teško ubistvo
Sud, sudija

CINS

18.05.2023. 10:49

Istraživanje: Većina slučajeva femicida se na sudu ne vode kao teško ubistvo

Od 117 slučajeva femicida koji su od 2014. godine do kraja 2022. došli do suda, više od polovine njih nije označeno kao teško ubistvo, čime je počiniocima omogućeno da prođu sa manjim kaznama, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve