Vesti
29.04.2019. 16:30
Beta

AFP: Makron i Merkel pokušaće da ožive dijalog o Kosovu, oprezni o ciljevima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel danas će u Berlinu pokušati da ponovo pokrenu dijalog Srbije i Kosova, čiji su odnosi 20 godina posle ratnog sukoba na najgorem nivou, piše agencija Frans pres.

"Želimo da prenesemo istorijsko iskustvo pomirenja i aktivne saradnje Nemačke i Francuske. To je značajno za istorijski kontekst Balkana", saopštilo je francusko predsedništvo uoči samita u Berlinu.

Predviđeno je da razgovori, koji će početi kasnije posle podne, traju četiri sata.

S obzirom na neslaganja Beograda i Prištine, Berlin je oprezan u pogledu ciljeva, navodi Frans pres.

Nemačka Vlada povodom samita govori o "razmeni mišljenja" čiji je cilj promovisanje "stabilnosti regiona i posebno pronalaženje načina za ponovno pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova".

Pariz i Berlin su na današnji samit pozvali i lidere drugih balkanskih zemalja: Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Francusko-nemačka inicijativa je doprinos pregovorima, pod pokroviteljstvom Evropske unije, o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Ti pregovori su na mrtvoj tački mesecima, ocenjuje AFP.

Samit u Berlinu biće prilika za Pariz da "aktivnije angažuje Francusku u regionu Zapadnog Balkana", saopštilo je francusko predsedništvo.

Jelisejska palata podseća i da će Makron "ove godine" posetiti Srbiju pošto je poseta u decembru 2018. odložena zbog krize sa Žutim prslucima u Francuskoj.

 [owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve