Vesti
24.01.2023. 16:45
R. E.

Aleksandar Šapić

"Ugovori sa zakupcima splavova do kraja januara - licitirano do 70.000 evra"

splavovi
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izrazio je očekivanje da će do kraja januara biti potpisani ugovori sa svima koji su učestvovali na licitaciji i izlicitirali najveću cenu za zakup lokacija vodnog zemljišta na levoj obali Save.

Preciznije, to će se desiti nakon što se ispoštuje rok za žalbe, a u slučaju da neko odustane, ugovori će biti potpisani sa onim sledećim s najnižom ponudom posle njega.

"Paralelno završavamo projekat dovođenja infrastrukture, pre svega mislim na vodu i struju, što bi takođe trebalo da bude gotovo do kraja januara, nakon čega će javna preduzeća to implementirati. Očekujemo da do kraja marta lokacije u tom smislu budu spremne. Takođe, uporedo sa svim tim, one koji nemaju ugovore počećemo da obaveštavamo da su dužni da u zakonskom roku, koji je mislim trideset dana, uklone svoj splav. Ukoliko to ne učine, na osnovu javne nabavke izabraćemo posebne firme koje imaju mehanizaciju za to", rekao je Šapić i naveo već postoje dve lokacije gde bi splavovi bez ugovora mogli da budu odvođeni.

"Tako bi početkom aprila oni koji su izlicitirali mogli da postave svoj splav na definisanu lokaciju, priključe se na infrastrukturu, a tada započinje i naplata", naveo je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik je najavio i da predstoji rekonstrukcija Savskog šetališta, koja bi trebalo da traje dve, dve i po godine. 

Gradonačelnik se osvrnuo na sam tok licitacije, navodeći da ne postoji iznos manji od 25 i 30 hiljada evra, a da se kreću i do 70 hiljada evra po lokaciji.

"To je pokazatelj koliko je novca Grad Beograd gubio poslednjih trideset godina", naglasio je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će na dnevnom redu sednice Skupštine grada u februaru biti dopuna plana koji definiše uslove za postavljanje splavova.

"Nakon toga će i za drugi deo beogradskog priobalja krenuti implementacija, na isti način kako je to urađeno na Savskom šetalištu. Za pozicije će ići licitacija, a tamo gde ne budu izlicitirane, splavovi će biti uklonjeni. Očekujem da ćemo u toku sledeće kalendarske godine da rešimo problem beogradskih obala".

Gruba procena je da će na beogradskim obalama ostati ukupno između 70 i 80 splavova, što prema njegovim rečima nije malo.

"Očekujem da ćemo definitivno početi da uvodimo red u beogradsko priobalje i da će splavovi tek onda da postanu pravi brend Beograda. Biće bezbedni, estetski uređeni, uredni i sa ugrađenim ekološkim prečišćivačima. Od zakupa splavova će u sledećoj godini moći da se rekonstruiše čitavo Savsko šetalište", zaključio je prvi čovek srpske prestonice.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Apel vlasnicima splavova da ih obiđu i osiguraju"
1

MUP

13.01.2023. 23:10

"Apel vlasnicima splavova da ih obiđu i osiguraju"

Predstavnik policijske jedinice za bezbednost na rekama Ilija Škorić apelovao je na vlasnike splavova na Savi i Dunavu da ih dodato osiguraju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve