Vesti
14.03.2023. 17:05
Mihailo Paunović

Ujedinjena opozicija

Vreme je da zaboravimo ko smo i šta smo i da zajedno nastavimo dalje

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Činjenicom da su, nakon sastanka u Briselu, izdajnicima proglašeni i Vučić i Kurti, svako u svom dvorištu, i da su evropskim predlogom podjednako nezadovoljni i Demokratska partija i Demokratski savez Kosova, ali i Dveri i Zavetnici, upućuje na to da smo možda, konačno, na pravom putu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine...

"Kurti kao premijer nije uspeo da odbrani Kosovo u ovom dijalogu, predajući se Vučiću“; "Kurti i Osmani su egocentričnim i avanturističkim pristupom u dijalogu sa Srbijom narušili i potkopali poziciju Kosova“; "Član 7 menja sveobuhvatni paket Martija Ahtisarija, paket na kome je izgrađen ustavni i pravni poredak na Kosovu“; "Ima razloga da, onaj ko to želi, čestita Prištini jer su oni na putu da dobiju ono što im treba“; "Plan je morao da bude odbijen u startu“; "ZSO nije nikakva pobeda“…

Ovo je samo deo izjava koje su prethodnih dana mogle da se pročitaju u domaćim i prištinskim medijima. Navedene burne izjave, kao i mnogobrojne slične za koje nije bilo mesta, imaju jednu zajedničku crtu i jednu koja ih razlikuje. Zajednička bi im bila da dolaze od opozicije, dok je ono što ih razlikuje to da su pojedine upućene iz Beograda, a druge iz Prištine.

Izjave poput ovih počele su da se štancuju kao po dogovoru čim je Evropska unija, posle sastanka u Briselu, objavila evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i navela da su se dve strane saglasile da pristupe razgovorima o modalitetima njegove implementacije.

Reakcije opozicionih stranaka na evropski predlog mogu se tumačiti kao nagoveštaj političkih okršaja koji će, po svemu sudeći, na obe političke scene biti sve učestaliji. Drugi čin treba očekivati već posle 18. marta za kada je zakazana druga runda pregovora na kojima će učestvovati Vučić i Kurti.

Nastavku pregovora prethodiće poseta Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu. Na osnovu onoga što za sada znamo o ovoj mini-turneji, specijalni izaslanik Evropske unije očigledno će morati da pripremi teren za narednu rundu koja će se održati na Ohridu. Lajčak će se, 9. i 10. marta u Prištini sastati sa Aljbinom Kurtijem i kosovskom opozicijom, dok će 13. i 14. marta imati susret sa Aleksandrom Vučićem, dok za sada nije poznato da li će se videti i sa srpskom opozicijom.

Reakcija opozicije, konkretno prištinske, na novi evropski predlog o nastavku dijaloga, oko kog su se Vučić i Kurti saglasili, privukla je pažnju Amerike i Nemačke koje čvrsto podržavaju ovaj novi okvir.

Iz ambasade Sjedinjenih Država u Prištini saopšteno je da su zabrinuti zbog stavova opozicije protiv evropskog predloga, koji je usmeno prihvaćen kao osnova za dalje razgovore sa Beogradom.

"Sjedinjene Države su više puta jasno stavljale do znanja da podržavamo dijalog koji vodi EU. Posebno, u potpunosti podržavamo predlog EU za normalizaciju odnosa. Naši zajednički napori da unapredimo ovaj predlog uključili su konsultacije sa opozicionim strankama Kosova“, navodi se u reagovanju američke ambasade.

Iz ambasade podsećaju da su i američki predsednik Bajden i državni sekretar Blinken istakli snažnu podršku predlogu EU.

Povodom stava kosovske opozicije oglasila se i ambasada Nemačke u Prištini koja je poručila da je besmisleno pričati o prošlosti, o temi u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

"Postoji obaveza koja je sa prethodnih vlada preneta na ovu, odnosno sa prethodnih vlada, koju je činila današnja opozicija. Ta vlada, tada sastavljena od današnje opozicije, dobila je obaveze koje nije sprovela, a sadašnja vlada mora da se suoči sa tim nasleđem“, izjavio je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

Ističe se još da lično od opozicije očekuje političku odgovornost i tom prilikom želi još jednom da istakne da cela međunarodna zajednica, a posebno najbliži partneri Prištine, snažno stoje iza ovog predloga.

Na sve ovo, bez sumnje, političare iz Demokratskog saveza i Demokratske partije Kosova podsetiće lično Miroslav Lajčak 9. i 10. marta.

Činjenicom da su, nakon sastanka u Briselu, izdajnicima proglašeni i Vučić i Kurti, svako u svom dvorištu, i da su evropskim predlogom podjednako nezadovoljni i Demokratska partija i Demokratski savez Kosova, ali i Dveri i Zavetnici, upućuje na to da smo možda, konačno, na pravom putu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

Izgubljeno u prevodu

Sastanak u Briselu

Kosovo

Sastanak u Briselu

03.03.2023. 18:10

Izgubljeno u prevodu

Jer kada su u pitanju ovako bolna i zamršena pitanja nemoguće je govoriti o apsolutnom pobedniku. Ne može i ne sme da postoji strana koja će na kraju puta dobiti sve. O tome će vam pričati samo neiskreni. Realnost je takva da situacija nije povoljna po Srbiju, ali je daleko od idealne za Prištinu. Evropski predlog, kao takav, ima svoje bolne tačke i redove na koje Beograd mora da pristane jer će u suprotnom Srbija biti izolovana i osiromašena. Međutim, isto tako ne možemo reći da Zajednica srpskih opština ne bi bila pobeda u ovom trenutku. Posebno ukoliko se okrenemo i prisetimo svih događaja, sporazuma i stanja u kojima se Srbija nalazila u poslednjih 30 godina. Jer da ZSO ne predstavlja kakvu-takvu pobedu, ne bi se u Prištini pravila ovakva buka na njeno pominjanje.

Dobro je što među kosovskim političarima ne postoji jedinstvo, ali je problem i brine što sloga, po ovom pitanju, ne postoji ni među političarima u Srbiji. Vreme je da zaboravimo ko smo i šta smo i da zajedno nastavimo dalje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je baš Severna Makedonija izabrana za nastavak dijaloga Srbije i Kosova
severna makedonija

Kurti objasnio

01.03.2023. 18:25

Zbog čega je baš Severna Makedonija izabrana za nastavak dijaloga Srbije i Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Skoplju da u izboru Severne Makedonije za mesto narednog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine ima simbolike, jer je u toj zemlji 1999. potpisan Kumanovski sporazum koji je označio kapitulaciju tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve