Vesti
12.01.2023. 17:38
R. E. / Beta

Sastanak u Beogradu

O čemu su sve razgovarali Vučić i Šole

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom pozvao je SAD da podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima i da nastavi dijalog sa Beogradom.

"Izrazio sam očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i da nastave dijalog u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova", objavio je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa američkim zvaničnikom.

Vučić je ocenio da je razgovor sa Šoleom tokom radnog ručka bio "sadržajan i otvoren".

Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

"Specijalni savetnik Šole je naglasio da će Sjedinjene Države uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije i specijalni savetnik Stejt departmenta razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje, te da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale naše zemlje, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina.

Osim sa Vučićem, američki zvaničnik u Beogradu se odvojeno sastaje i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Pre Beograda boravio je u Prištini gde je odvojeno razgovarao sa premijerom i predsednicom Kosova, Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, kao i sa predstavnicima opozicije i Srpske liste.

Posle tih sastanaka Šole je ponovio stav SAD da konačni sporazum treba da bude zasnovan "na međusobnom priznanju Kosova i Srbije". Rekao je i da je formiranje Zajednice srpskih opština "hitna stvar", ali da SAD ne podržavaju "stvaranje Republike Srpske na Kosovu" i da prilikom njenog formiranja "treba poštovati Ustav i kosovske zakone".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o Kosovu: "Srbija za kompromis"
KOSOVO, 8. 1. 2023.

Ministar spoljnih poslova

10.01.2023. 19:35

Dačić o Kosovu: "Srbija za kompromis"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Budimpešti da je Srbija čvrsto opredeljena da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i da želi politički dogovor za otvorena pitanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve