Vesti
02.05.2023. 21:56
Beta/RTS

Sastanak u Briselu

Vučić: "Došli smo do zida"

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Briselu da je jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Posle sastanka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem pod okriljem EU, Vučić je za srpske medije rekao da se u svim članovima predloga EU poziva na prethodno potpisane sporazume Beograda i Prištine, dodajući da nema tačke u kojoj se govori o nečemu što nije već dogovoreno.

On je ocenio da je to bio "nelak sastanak" i da je "jasno" da Priština neće ispuniti svoju obavezu da formira ZSO.

"Rekao bih da sam veoma zabrinut, jer po ključnom pitanju, pitanju formiranja ZSO, jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu. Meni je jasno, došli smo do zida. Bilo je jasno od trenitka kada je predstavljen nacrt statua ZSO", naveo je Vučić.

Kada je reč o situaciji posle, kako je rekao, sramnih izbora na severu KiM, EU je izašla sa svojim predlogom.

"Ja sam prihvatio, Priština je odbila. Mislim da je veoma važno da prevaziđemo tu situaciju", istakao je Vučić.

"Nadam se da će u narednoj rundi biti reakcija nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova, nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve da sačuvamo mir i stabilnost", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se nada da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora.

"Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Ne želim da govorim u ime EU, razumeli su u EU dovoljno. Nije moje da govorim u ime Borelja i Lajčaka. Upozoravao sam da će ovo da se dogodi od početka", rekao je Vučić.

Napomenuo je da pre nego što pređemo u budućnost treba ispuniti ono što je dogovoreno u prošlosti.

"Ja se nikad ne radujem kad nema dogovora, dogovor je lepa reč. Pošto niko od nas četvoro nije video mogućnost za dogovor, onda smo se razišli", dodao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se Borelj iz Brisela
1

Očekuje opipljiv napredak

02.05.2023. 21:18

Oglasio se Borelj iz Brisela

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je u Briselu da EU pozdravlja usvajanje Deklaracije predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o nestalim osobama i da očekuje da će dve strane ostvariti opipljiv napredak u rešavanju slučajeva nestalih i ispunjavanju obaveza prema porodicama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve