Vesti
19.01.2023. 19:30
R. E. / RTS

Predsednik pesimista

Vučić: "Srbija neće skoro u EU"

1
Izvor: Beta / AP / Markus Schreiber

Aleksandar Vučić rekao je na panelu "Širenje evropskog horizonta" koji se održava u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo Evropske unije.

Vučić je naglasio da jeste pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu.

"Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

"Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari", naveo je predsednik Srbije, prenosi RTS pisanje Tanjuga.

Na panelu, u Kongresmom centru Foruma, učestvuju i premijer Albanije Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.

Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.

"Nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijazma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori".

Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

"Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

On je istakao i da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić panelom "Širenje evropskog horizonta" završava trodnevno učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik Hrvatske: "Vučić je igrač i mustra svoje vrste..."
Zoran Milanović predsednik Hrvatske

O sastanku u Davosu

19.01.2023. 18:15

Predsednik Hrvatske: "Vučić je igrač i mustra svoje vrste..."

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je susret premijera Andreja Plenkovića s predsednikom Srbije Aleksandraom Vučićem na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve