Vesti
14.05.2023. 10:55
Beta

Aleksandar Vučić

"Građani predali oko 13.500 komada oružja"

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su građani od 8. maja do nedelje predali oko 13.500 komada oružja i oko 2.000 komada raznih minsko eksplozivnih sredstava.

On je u mestu Duvanište, na prikazu neregistrovanog oružja i municije kazao da je među oružjem predatom policijskim stanicama, bilo i oko 1.750 raznih ručnih bombi, granata i ručnih bačača.

Vučić, koji je s ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem obišao predato oružje, zahvalio je građanim na odgovornosti, ali i policiji na angažovanju.

Prema njegovim rečima, građani su predavali policiji i automatske i snajperske puške.

"Ponosan sam na ovu akciju, na rezultate i to je potrebno zbog veće sigurnosti naših građana", kazao je on.
 

Kazao je da država mora da uradi sve na povećeanju bezbednosti posle dve tragedije, te ukazao da će to biti i urađeno uz pomoć, kako je kazao "snažnih mera" Vlade Srbije.

Najavio je i da će posle 8. juna, do kada nelegalno oružje i municija mogu biti predati policiji bez ikakvih posledica, uslediti represivne mere prema onima koji ga nelegalno poseduju.

Dodao je da su lovci i lovačka udruženje "nešto sasvim drugo", te da država ima potrebu za njima.

Građani od 8. maja do 8. juna, mogu bez krivičnih i bilo kojih drugih posledica, da neregistrovano oružje i eksplozivna sredstva predaju najbližoj policijskoj stanici.

Omogućeno im je i da pozovu policiju da preuzme neregistrovano oružje i minsko esksplozivne naprave, a može biti predato i legalno naoružanje.

Tokom tog perioda, kako je ranije saopštio MUP, građani ne moraju dokazivati poreklo oružja.

Akcija je pokrenuta posle dva masovna ubistava, u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 17, a ranjena 21 osoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

MUP objavio tačan broj do sada predatog ilegalnog oružja
Policija

Rok do 8. juna

11.05.2023. 12:58

MUP objavio tačan broj do sada predatog ilegalnog oružja

Građani Srbije su za tri dana policiji su predali 5.937 komada oružja kao i 290.572 komada municije, objavilo je Ministarstvo unutršnjih poslova (MUP)
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve