Vesti
23.05.2024. 20:08
Beta

Vučić u Njujorku

"Hvala svima koji NISU GLASALI za rezoluciju, ali i onima koji su GLASALI ZA"

1
Izvor: EPA / SARAH YENESEL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), da je "jedina svrha" rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, nametanje političke i moralne krivice Srbima za genocid u tom mestu u BIH.

"Jedina svrha ove rezolucije bila je da se politička i moralna krivica prebaci na jednu stranu, na narod Srbije i Republike Srpske kao dela BiH, to je bila jedina namera" - rekao je Vučić na kraju sednice GS UN, na kojoj je usvojena Rezoluciji o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.

Vučić koji je tokom govora bio ogrnut zastavom Srbije, kazao je da su predlagači i sponzori rezolucije "želeli da stigmatizuju srpski narod", ali da "nisu uspeli" i da "nikada neće uspeti".

"Želeli su da stave žig na naše čelo, ali nisu uspeli i nikada neće uspeti. Ponosan sam što sam danas imao priliku da branim pravo male zemlje da glasno govori protiv veoma moćnih, ne vređajući nikoga, poklonivši se pred žrtvama, priznajući sve naše greške, sve užasne zločine koje su počinili neki naši sunarodnici" - naveo je Vučić.

Vučić koji je neposredno po završetku sednice GS UN u sali raširio i podigao zastavu Srbije i pokazao tri prsta, rekao je da su rezoluciju podržale 84 od 193 članice UN i da je glasanje "neuspelo" kada je reč o legitimitetu.

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa "Za", 19 "Protiv" i 68 uzdržanih. UN imaju 193 države-članice.

"Ni u jednom nacionalnom parlamentu taj akt ne bi bio usvojen (takvom većinom), ovo je jedino mesto u svetu gde je moguće da bude usvojen", naveo je Vučić.

Dodao je da se ni u GS UN nikad nije desilo da rezolucija o nekom genocidu ne bude usvojena jednoglasno i da je danas prvi put "jer su neki ljudi hteli da iskoriste svoju veliku političku moć da ispolitizuju tu važnu temu".

"Iako smo ih dugo upozoravali da poštuju transparentnost i inkluzivnost u ovom procesu, nisu nas slušali", rekao je Vučić.

Povodom pohvala nekih članica UN na račun dva amandmana na rezoluciju koja je podnela Crna Gora, Vučić je rekao da oni samo "značajno doprinose većoj konfuziji" i da je jedini cilj bio "da sačuvaju svoj obraz i da zavaraju neke članice UN o pravnoj prirodi tog pitanja".

1
Izvor: EPA / SARAH YENESEL

"Kad je reč o pitanju pravne odgovornosti, insistirali su da rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda, a upravo je reč o tome - svi protiv kojih je podignuta optužnica za Srebrenicu su osuđeni i svi na zatvorske kazne", kazao je Vučić.

On je rekao da će "već sutra započeti dijalog" sa Bošnjacima u Srbiji i da neće samo očuvati mir i stabilnost u zemlji, već da će doprinositi miru u regionu.

"Hvala svima koji nisu glasali za rezoluciju, ali i onima koji su glasali 'Za' - otvorili su nam oči! Naročito hvala srpskom narodu, koji je ujedinjen više nego ikad!", zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve