Vesti
30.01.2023. 14:35

Saradnja

O čemu je Vučić razgovarao sa Zemanom

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Aleksandar Vučić je nakon što je sa odlazećim predsednikom Češke Milošem Zemanom potpisao sporazum o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanja Češkog doma u Beogradu, kazao da je trgovinska razmena Srbije i Češke u prethodnih 10 godina uvećana 2,8 puta.

Predsednik Srbije rekao je da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Češke u 2022. godini bila 1,7 milijardi evra i izrazio nadu da će u narednoj godini ona preći dve milijarde.

Govoreći o Češkom domu u Beogradu, Vučić je kazao da će taj prostor biti stecište za okupljanje i Čeha i svih drugih, prostor za sastanke Čeha i Srba, privredne kontakte i važno mesto za odnose dve zemlje.

Naveo je da postoje češke fabrike koje žele dodatno ulaganje u namensku industriju Srbije, dodao da se o tome razgovara i najavio saradnju na tržištu nekretnina u Beogradu, kao i saradnju po pitanju saobraćaja, tramvaja i trolejbusa.

"Srpska namenska industrija će imati mnogo novih ulaganja, ali i mnogo promena kako bi mogli da prodaju oružje. Srbija ne prodaje oružje ni Ukrajini ni Rusiji, ali će da prodaje svima drugima. Oni nama i kad napišu da neće da prodaju na neka ratišta, to naravno uvek završi na nekom od ratišta u svetu", rekao je Vučić.

Istakao je da su Srbija i Češka saglasni po geopolitičkim pitanjima, da osuđuju upad i invaziju ruskih snaga na Ukrajinu, poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ističući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvodila sankcije Rusiji.

"To nikada ne krijemo, na sve načine smo slali humanitarnu pomoć i podršku, slaćemo još više. Učestvovaćemo u izgradnji pojedinih gradova i mesta u Ukrajini, dobili smo već ponudu njihovog ambasadora", rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što je mogao da ugosti Zemana, jer je ono što je rekao pre dve godine o Kosovu i Srbiji, kada se izvinio zbog NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije, "ostalo u srcima građana".

"Predsednik Zeman pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod to što je rekao nikada neće zaboraviti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je čestitao i novom češkom predsedniku Petru Pavelu na pobedi na izborima i izrazio nadu da će imati i dobru saradnju sa njim.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Niko nije otvoreno tražio od Srbije sankcije Rusiji, ali...
1

Predsednik Srbije

07.10.2022. 15:29

Vučić: Niko nije otvoreno tražio od Srbije sankcije Rusiji, ali...

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić izjavio je su na konferenciji u šetvrta u Pragu mnogi govorili o sankcijama Rusiji, ali niko nije to otvoreno tražio iz poštovanja prema Srbiji, dok razne zemlje govore o tome svakog dana.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve