Vesti
18.06.2023. 11:42
R. E.

Aleksandar Vučić

"Ne pada mi na pamet da razgovaram sa Kurtijem dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je mogućnost razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem dok Srbi koji su uhapšeni na severu ne budu pušteni.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će 24 sata pre odlučiti o tome da li će Beograd učestvovati u tehničkom dijalogu, i o tome obavestiti javnost.

"Ne pada mi na pamet da razgovaramo o ne znam čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, a znam da im to ne pada na pamet, sve dok ne povuku besmislene norme u kojima svi ćute u svetu i ne govore ništa", rekao je Vučić.

On je takve razgovore nazvao besmislenim, te dodao da je potrebno i da budu povučene zabrane uvoza robe iz Srbije.

"Treba da se ukine besmislena odredba tome da ne puštate kamione nečije sa robom negde gde misle da izgladnjujete ljude na severu".

"Neće vam proći. Neće vam proći, zato što u nekom trenutku ti kamioni će proći. Sada, za mesec ili dva, ti kamioni će proći. Takođe, tu naravno moram da govorim da je to kršenje Cefte i svih mogućih sporazuma. Ali šta tu njih briga? Niko se nije potresao", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio i da je potrebno da se kosovska policija povuče sa severa Kosova a da albanski gradonačelnici ne dolaze u opštinske zgrade.

"Besmisleno je da o bilo čemu razgovaramo dok lažni gradonalelnici ne podnesu ostavke i ne povuku se sa severa ili dok se ne povuku specijalne kosovske policijske snage iz tih opština. Kada se to bude rešilo, onda će razgovor imati smisla. Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom dijalogu ili ne, o tome ću da odlučim i obavestiću vas 24 sata ranije. Suštinski od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike i ničeg više", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da premijer privremenih prištinskih institucija želi rat po svaku cenu.

"On provocira, želi sukob, želi rat po svaku cenu i u tome ima zaštitu, laže da nema zaštitu".

Vučić je istakao da se vodi hibridni rat protivi Srbije, a da zapadne zemlje dopuštaju upucavanje i maltretiranje Srba.

"Dolazimo tu do suštinske njihove odluke zapadnih zemalja, koje mi moramo da budemo svesni. Oni dopuštaju upucavanje Srba, maltretiranje i šikaniranje Srba. I sve je dozvoljeno Kurtiju", ukazao je predsednik.

Naveo je da se rukovode politikom takozvanog svršenog čina.

"Šta god mi uradili, koliko god bili fini i konstruktivni, trudili se da popravljamo poziciju, pronalazili rešenja, suštinski nikada nam neće pomoći. Ni oko čega. Uvek će nam na kraju reći 'pa ne možemo mi da zaustavljamo, to je suverena država Kosovo, ne možemo da zaustavljamo njihove akcije'. Pa što ste tu?".

Sve se kod njih, dodaje Vučić, svodi na to da ne postoji Povelja UN i ne postoji Rezolucija UN kada je u pitanju Srbija, na koju se tako grozničavo prozivaju kada je u pitanju Ukrajina.

"Ja sam sebe izložio lično svemu kada o ovome govorim, nemam snove, raspršili su ih u param-parčad. Srbija će i ovakva i onakva morati da bude kriva", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da godina unazad Srbija pokušava na svaki način da sačuva mir, stabilnost i da ekonomski naprduje.

"Naša zemlja je zaista dala sve da to tako bude, da čuvamo mir, da zemlja najbrže napreduje u istoriji. Međutim, koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i i odgovoran partner zapadnim silama, nalazimo se na evropskom putu, sasvim otvoreno vam govorim nikada nas nisu na taj način posmatrali ukoliko ne bismo služili svakom njihovom zahtevu bezuslovno, uvek bismo bili mi krivci, pa makar nikakve krivice nemali. Izlaza više nemamo", rekao je Vučić.

Rekao je da nijedan Albanac nije ranjen. 

Pomenuo je i napad u Žitkovcu i rekao da su brat i sestra, Dara i Kristijan napadnuti od strane kosovske policije.

Ukazao je da se jutros čuo sa njihovom majkom Marijom.

"Kada je došla njihova majka Marija zatekla je kako joj sina drže na kolenima na zemlji, ćerku bosu, koja je od stresa nekoliko puta kolabirala", rekao je Vučić.

Ukazao je da su kosovski policajci rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama.

"Deca od 15 i 17 godina, vozila su kvad, a oni su mislili da su ozbiljni teroristi pa su rešili da se obračunaju sa tom decom, kao u filmovima. Oni imaju i manjeg brata, možete misliti u kakvom je stresu ta porodica", dodao je Vučić.

Vučić je istakao i da srpski organi nikada nisu prešli administrativnu liniju, a da ako se to desi, neće se vraćati.

"Nikada nismo prelazili, nikada naši organi nisu prešli administrativnu liniju. Ako je budu prelazili, bićete obavešteni onako kako sam to rekao komandantu Kfora. Iako je u budućnosti budu prelazili, neće se vraćati", kaže Vučić.

Predsednik Srbije govorio je i o poplavama u Srbiji. Zahteva odgovorniji i marljiviji pristup u toj borbi.

"Zahtevam od Vlade odgovorniji i marljiviji pristup povodom poplava, svi treba da idu na teren, od predsednice vlade do drugih, molim da se izađe sa većim naplatama za ljude koji su pretrpeli štetu", rakao je Vučić. 

Ukazao ke i da će on obići poplavljena mesta, ali da je to posao za Vladu Srbije, da će se on baviti Kosovom i Metohijom, da će u Srbiju doći Orban, ali i predsednik Kube.

"Molim ljude da radimo i da radimo, da možemo sve da izdržimo i da zemlja ide napred", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve