Vesti
31.05.2022. 11:24
R.E.

Skupština Srbije

Aleksandar Vučić položio zakletvu

Skupština
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, i time započeo još jedan petogodišnji mandat.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Zakletvu je položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takodje 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

Svečanom polaganju zakletve prisustvuju brojni gosti među kojima su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, patrijarh SPC Porfirije, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić.

Prisutni su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član predsedništva BIH Milorad Dodik, javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik generlaštaba Milan Mojsilović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i sudske vlasti.

Posle polaganja zakletve hor je otpevao himnu Srbije, a predsednik države započeo je obraćanje prisutnima.

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je 58,59 odsto.

 

U kratkom obraćanju okupljenima, uoči polaganje zakletve, najavio je da će na toj dužnosti učiniti sve da sačuva mir i stabilnost države.
 

"Kao predsednik nisam se ponašao i neću se ponašati tako da udovoljavam ljudima, već ću raditi u najboljem interesu gradjana. To znači da se nekada nećete slagati sa mojim odlukama ali ćemo čuvati mir i stabilnost, čuvaćemo Kosovo i Metohiju i brinuti o budućnosti naše dece", rekao je Vučić grupi okupljenih građana ispred zgrade parlamenta.
 

On je rekao da će, u uslovima krize, pokušati da čuvajući Srbiju "nikoga ne povredi" i da očuva zajedništvo i jedinstvo.

"Da pokažemo koliko smo sposobni da budemo zemlja normalnih ljudi. Da ne proterujemo ni Dostojevskog ni Čajkovskog, a da normalno nastavimo evropskim putem", rekao je on.

Vučić je zahvalio građanima koji su se okupili ispred parlamenta, naročito onima koji su došli sa Kosova i Metohije, i rekao da za njega "nema veće časti, ponosa i obaveze" od toga da vodi "najlepšu zemlju na svetu".

"To nikada ne bih mogao bez vaše podrške, snage i pomoći. Zajedno smo dobili milion i po glasova više od onih koji su pokušavali da nas pobede. Dobili smo jer narod ne možete da prevarite. Ljudi su dobro videli ko vodi računa o nacionalnim interesima", rekao je on.

Vučić je na kraju obraćanja pozvao okupljene da se raziđu zbog kiše ali je ocenio da je ta kiša "dobar signal".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić i Putin su razgovarali i o Ukrajini
Vladimir Putin 27.05.2022.

Predsednik Srbije

29.05.2022. 14:42

Vučić i Putin su razgovarali i o Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovi stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve