Vesti
16.06.2024. 12:13
Beta

Predsednik Srbije

Vučić o litijumu i Rio Tintu...

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / MARKO DJOKOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Fajnenšel tajms da deluje da su "nove garancije" kompanije Rio Tinto i Evropske unije odgovor na zabrinutost Srbije da li će projekat iskopavanja litijuma zadovoljiti neophodne ekološke standarde, izrazivši očekivanje da će on biti zvanično predstavljen u Beogradu sledećeg meseca.

Vučić je britanskom listu takođe izrazio uverenje da će dobiti garancije lidera EU za investicije u Srbiji povezane sa projektom "Jadar" kompanije Rio Tinto, kao što su proizvodnja baterija i električnih vozila.

On je rekao da zahteva da "ceo lanac vrednosti prati savršena zaštita životne sredine", i da očekuje da poslovni i politički lideri dođu u Beograd sledećeg meseca na zvanično predstavljanje projekta "Jadar".

"Ako sve ispunimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine", kazao je Vučić.

Naveo je da da je projektovano da proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje i dodao da je to "dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi i otprilike za 1,1 milion automobila".

"Zaista verujem da bi to mogla da bude prekretnica za Srbiju i ceo region", rekao je Vučić.
 

On je kazao i da su zvaničnici EU "mislili da će Srbija dati rudnik Kinezima" i dodao da Beograd "nije imao nameru da to uradi jer je obećao" da će u taj projekat ići sa EU.

Vučić, koji insistira da je i dalje privržen ulasku Srbije u EU, tvrdi da su neke evropske države pokušale da podriju sporazum o projektu "Jadar" pre nego što su mu se pridružile, navodi Fajnenšel tajms.

"Ovde su (te države) čak učestvovale u organizovanju protesta. Pitao sam se zašto to rade. Izgubiće sve i Kinezi će zauzeti (njihovo mesto)", naveo je Vučić.
 

Britanski list ukazuje da se Srbija sprema da kompaniji Rio Tinto da "zeleno svetlo" za otvaranje najvećeg rudnika litijuma u Evropi, dve godine pošto je vlast stopirala taj projekat, i navodi da bi time dala značajan podsticaj evropskoj industriji električnih vozila.

Vlada Srbije je, navodi Fajnenšel tajms, oduzela licence kompaniji Rio Tintu u januaru 2022. posle blokada autoputeva i mostova širom zemlje, koje su predvodile ekološke grupe zabrinute zbog zagađenja vode, raseljavanja stanovništva i štete na području iskopavanja posle zatvaranja rudnika.

U vreme tih protesta, Vučić je bio suočen sa nadolazećim izborima i unutrašnjim političkim pritiscima, ali posle lokalnih izbora 2. juna, na kojima je pobedila Vučićeva Srpska napredna stranka, deluje da vlada veruje da je otvoren put za nastavak projekta "Jadar", navodi britanski list.

Planirano obnavljanje sporazuma sa englesko-australijskom kompanijom Rio Tinto i uključenost EU, "zapadni zvaničnici vide kao važan signal geopolitičkog svrstavanja Srbije u vreme kada joj se ekonomski i politički udvaraju Kina, Rusija i zemlje Persijskog zaliva", piše Fajnenšel tajms.

List navodi da je Srbija kandidat za članstvo u EU više od decenije, ali da se proces pridruživanja sporo odvija zbog zabrinutosti u Briselu oko pitanja kao što su vladavina prava i korupcija. Dodaje da je Srbija u sporu sa EU i zbog statusa "njene bivše pokrajine Kosovo" i da je jedna od svega dve evropske zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Evropa trenutno praktično nema domaću proizvodnju litijuma i projekat "Jadar" bi generisao dovoljno da zadovolji 13 odsto predviđene tražnje kontinenta u 2030. godini, prema istraživanju kompanije Fastmarkets, navodi Fajnenšel tajms.

List prenosi i izjavu lidera pokreta Kreni-promeni Sava Manojlovića da protivnici projekta "Jadar" neće odustati od borbe ako država reaktivira sporazum sa kompanijom Rio Tinto.

"Organizovaćemo se da branimo naše ekološke standarde i ustavna prava", citira Manojlovića Fajnenšel tajms.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
25.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve