Vesti
06.04.2023. 14:12
Beta

"Jake veze još od Tita"

O čemu su razgovarali Vučić i predsednik Gvineje Bisao

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednici Srbije i Gvineje Bisao, Aleksandar Vučić i Umaro Sisoko Embalo, izjavili su u Beogradu da će raditi na daljem razvijanju prijateljskih odnosa, nakon što su zvaničnici dve zemlje potpisali dva bilateralna sporazuma.

Na zajedničkoj konferenciji posle razgovora dva lidera u četiri oka i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje, Sisoko Embalo je rekao da potpisivanje bilateralnih sporazuma odražava kontinuitet tradicionalih odnosa Srbije i Gvineje Bisao.

"Mi imamo tradicionalno prijateljske odnose od doba maršala Tita, jednog od rodonačelnika Pokreta nesvrstanih zemalja. Mi smo tokom borbe za oslobođenje imali veliku podrške naše braće iz bivše Jugoslavije. Srbija je nama bratska zemlja i nastavićemo da razvijamo odnose koji postoje već dugo vremena", kazao je Sisoko Embalo.

On je uputio poziv Vučiću da poseti Gvineju Bisao, koji je predsednik Srbije prihvatio, rekavši da će se "sa radošću odazvati pozivu da u oktobru ili novembru" poseti tu afričku državu.

Vučić je rekao da je sa Sisokom Embaloom dogovorio povećanje broja studenata iz Gvineje Bisao čije će studije u Beogradu Srbija stipendirati, kao i saradnju u oblasti borbe protiv terorizma.

"Razgovarali smo o poljoprivredi, razmenili smo poglede na geopolitičku situaciju, i o Ukrajini, gde naši stavovi imaju mnogo toga zajedničkog", naveo je Vučić.

Dodao je da je predsednika Gvineje Bisao, koji trenutno predsedava regionalnim savezom Ekovas, zamolio da obezbedi podršku Srbiji od 15 zemalja zapadne Afike koji čine tu grupu za Ekspo 2027. godine.

Vučić je rekao i da će Srbija "morati da menja strategiju" i da bude "neuporedivo prisutnija" na afričkom kontinentu, gde trenutno ima "12 funkcionalnih ambasada, a 14 formalno".

Uoči obraćanja lidera, zvaničnici dve zemlje potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Gvineje Bisao i sporazum između vlada dve zemlje o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša.

Te dokumente su potpisali ministarka spoljnih poslova Gvineje Bisao Suzi Karla Barboza i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Goran Aleksić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve