Vesti
03.05.2023. 19:05
Beta/R. E.

"Ne pamtimo veću tugu"

Vučić govorio o najvećoj tragediji u savremenoj Srbiji i predložio mere

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zbog višestrukog ubistva u beogradskog osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije.

On je na konferenciji za novinare u Predsedništvu izrazio saučešće članovima porodice ubijenih, te naglasio da je Srbija danas, "nažalost, u tugi ujedinjena".

"Ta tuga je tolika da ne pamtimo veću", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, i kada je Srbija tako ujedinjena, mora da se traže i da se sagledavaju uzroci i odgovornost svakog.

"Moramo da tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, neočekivano, i da ne kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najlepše i najbolje, ali živimo u takvom svetu gde je moguće gvoriti o tome da se broj takvih in incidenata, užasnih i najtežih, tih tragedija smanjuje".

Vučić je naveo da će dečak biti smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju, kao i da su privedeni njegovi roditelji.

"Njegov otac je, kao vlasnik oružja, koje je očigleno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, uhapšen. Privedena je i majka", rekao je on.

Vučić je naveo da je dečak išao sa ocem u streljanu i odbacio navode da je ranije pretio bombom.

Prema njegovim rečima, 14-godišnjak je napad izvršio jer nije bio prihvaćen u svom odeljenju, kao i da je, kada je u pitanju vršnjačko nasilje, "dobio jednu ćušku u školi glume".

On je dodao da se napad dogodio u jednoj od tri najbolje škole u Srbiji, kao i da su policijski službenici obavili svoj posao, obišli školu i razgovarali sa svima pre nastave, a da je obezbeđenje veoma dobro uklopljeno u školu.

Naveo je da u Beogradu postoji 331 škola, a da ima 142 školska policajca, dodajući da će predložiti da taj broj bude povećan.

"Ne možemo da imamo u celoj Srbiji policajca po školi, nemoguće je, ali da probamo da još veći broj policajaca imamo po školama", rekao je Vučić.

Ocenio je da moraju da se promene vrednosti i način ponašanja, naglašavajući da je to pitanje za celo društvo u Srbiji.

"To nije pitanje vlasti i opozicije... To je pitanje za naše društvo, pitanje našeg opstanka, pitanje za celu naciju - hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni, dovoljno ujedinjeni u tome da sebe pokušamo da promenimo i priznamo sopstvene greške", rekao je predsednik.

Na navode da su određene televizije odgovorne za današnji tragični događaj, Vučić je prokomentarisao da deca danas i ne gledaju televiziju i da su po ceo dan na internetu.

Vučić je predložio i 10 mera koje bi sprečile da se ponovi slična tragedija.

Kao prvu meru Vučić predlaže uvođenje moratorijuma za izdavanje i nošenja oružja.

Druga mera je revizija svih izdatih dozvola za nošenje oružja.

Treća mera je kontrola načina kako građani koji imaju dozvolu drže oružje i čuvaju ga.

Četvrta mera je kontrola svih streljana.

Peta mera je propisivanje krivične odgovornosti za građane koji omoguće maloletnicima da dođu u posed oružja.

Šesta mera, za koju navodi da je njegov lični predlog Vladi Srbije, za koji je potrebno konsultovati pravnike – zakonsko spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

"Postoji mogućnost da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran", naveo je Vučić.

Sedma mera je zabrana programskih sadržaja gde se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima.

Osma mera je uvođenje obaveznih šestomesečnih testova za narkotike u srednjim školama.

Deveta mera je uvođenje posebnih službi i mobilnih timova za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalni rad.

I deseta mera – razmatranje mera zabrane pristupa sajtovima dark-neta i slično, koji daju savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga…

To je, kako je naveo – njegov predlog za Vladu Srbije.

"Vaše pravo je da prihvatite ili da odbijete", poručio je Vučić.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su jutros o oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Instalirati detektore za metal na ulazima u školu"
škola

Sindikat prosvetara

03.05.2023. 17:30

"Instalirati detektore za metal na ulazima u školu"

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" zatražio je da se na ulazima u osnovne i srednje škole instaliraju detektori metala, kao i da se obavezno angažuje profesionalno obezbeđenje i bolje organizuju školski policajci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve