Vesti
23.03.2023. 17:14
Beta

"Upire se da pobegne"

Petković o tome šta "žulja" Kurtija

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je u četvrtak izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati izvršna ovlašćenja, navodeći da se on "upire da pobegne" od obaveze formiranja ZSO, onako kako je to predviđeno u potpisanim sporazumima iz Brisela 2013. i 2015. godine.

"Кada Aljbin Kurti pokušava da ospori princip formiranja Zajednice srpskih opština, jasno je šta ga žulja - činjenica da Beograd neće priznati takozvano Kosovo, kao što se neće ni saglasiti da Priština postane član Ujedinjenih nacija, dok god je Aleksandar Vučić na čelu Srbije", naveo je Petković u saopštenju.

On je ocenio da Kurti ima problem da građanima Kosova objasni zašto je u Ohridu pristao na formiranje ZSO prema ranije potpisanim dokumentima, jer je on u ranijim izjavama ZSO nazivao detinjarijom i tvrdio da Birselski sporazum ne postoji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na sednici Skupštine Kosova da se ne mogu izbeći obaveze iz međunarodnih ugovora, ali je dodao da se bolji tekst sporazuma ne može postići i da je jasno da Kosovo neće biti opterećeno bilo kojom drugom strukturom vlasti i da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eskobar: "Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor"
1

Potpis nema uticaja

20.03.2023. 15:36

Eskobar: "Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve