Vesti
18.04.2023. 02:05
Beta

Ambasada Ukrajine

"Grupa Vagner priznala da je ubijala decu"

1
Izvor: EPA / OLEG PETRASYUK

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da su članovi ruske paravojne grupe Vagner priznali u intervjuima da su po naređenju ubili više od dvadesetoro dece u Bahmutu i ​​Soledaru.

U saopštenju ukrajinska ambasada navodi da se bivši ruski komandanti jedinica grupe Vagner, koji su u rat krenuli iz ruskih zatvora, trenutno nalaze u Rusiji i da ih je intervjuisao osnivač portala Gulagu.net Volodimir Osječkin.

"Konkretno, Azamat Uldarov, bivši osuđenik iz Saratovske oblasti (pomilovan ukazom predsednika Rusije od 23. avgusta 2022) i Aleksej Savičev, bivši osuđenik iz Voronješke oblasti (pomilovan ukazom predsednika Rusije od 2. septembra 2022)", navodi se u saopštenju.

Ambasada Ukrajine dodaje da su vojnici tokom video i audio intervjua govorili o detaljima streljanja više od dvadesetoro ukrajinske dece i tinejdžera, dizanja u vazduh jame sa više od 50 ranjenih zarobljenika i "pražnjenja" stambenih zgrada.

"Jedan od članova priznaje da je pucao petogodišnjoj devojčici u glavu kada su otišli ​​u Soledar i Bahmut... Uldarov je rekao da je očistio podrum sa 300 do 400 civila, sa 40 dece", navodi saopštenje ambasade.

Kako iz ukrajinske ambasade dodaju, Uldarov je rekao da su vojnici dobili komandu da "sve izbrišu sa lica zemlje i unište" i da je sa saborcima pobio sve, "žene, muškarce, penzionere i decu, male petogodišnjake".

Ambasada Ukajine je saopštila da je Savičev u intervjuima izjavio da su dobili naređenje da stanovnike starije od 15 godina odjednom streljaju, a na pitanje koliko su nenaoružanih civila ubili u februaru 2023. godine odgovorio da je "teško nazvati civilima" 15-godišnjake.

"Bahmut je osvojen"

Iz Vagnera tvrde...

ukrajina, rat, oružje, 3. 4. 2023.

Iz Vagnera tvrde...

03.04.2023. 08:59

"Bahmut je osvojen"

Oba bivša komandanta jedinica grupe Vagner su takođe izjavila da je Prigožin "lično izdavao naređenja za streljanje i ubistva i odobravao terorističke metode i brutalnost", saopštila je ambasada Ukrajine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko Ukrajinaca je izbeglo u Srbiju i sa kakvim problemima se suočavaju
1

Volodimir Tolkač

24.02.2023. 08:44

Koliko Ukrajinaca je izbeglo u Srbiju i sa kakvim problemima se suočavaju

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je da u Srbiji trenutno ima oko 7.000 izbeglica iz Ukrajine kojima samostalan život otežava višemesečno čekanje na radnu dozvolu, dodajući da sa srpskim vlastima nastoji da reši taj problem.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve