Vesti
25.05.2023. 14:45
MUP Srbije

MUP

Amber Alert u Srbiji - i dalje na čekanju, ali...

1
Izvor: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić izjavio je da će najkasnije do početka novembra u Republici Srbiji u upotrebu biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece - Amber alert.

"Posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena je, između ostalog, i kroz opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za uvođenje Amber alert sistema“, rekao je Stevandić na konferenciji "Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti“, koju je organizovalo udruženje "Astra“. 

Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra“.

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu. 

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Brojevi su i dalje veliki"
otmica, kidnapovanje

Dan nestale dece

25.05.2021. 12:22

"Brojevi su i dalje veliki"

Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1.372 punoletna lica, od kojih je pronađeno 1.280, kao i 1.147 maloletnih, od kojih je pronađeno 1103, saopštila je Fondacija "Tijana Ðurić", povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale dece.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve