Vesti
18.04.2024. 13:00
Beta

Predsednica Skupštine

Brnabić: "Lokalni izbori BIĆE održani 2. juna"

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da prihvata predlog da se svi lokalni izbori raspišu za 2. jun.

"Nakon 17 dana razgovora sa svim poslaničkim grupama i iscrpljivanja svih mogućnosti razgovora donela sam, u konsultaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odluku da prihvatimo zahtev opozicije oko Srbije protiv nasilja i koalicije NADA koji su mi predali tokom razgovora i da raspišemo sve izbore kojima je vreme 'padalo' za juli i avgust i da se svi održe 2. juna", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Brnabić je navela da će to zahtevati izmenu Zakona o lokalnim izborima i da je važno da se to uradi što pre, pa je zamolila da predlog potpiše najveći broj poslanika i da se taj zakon usvoji za vikend.

Ona je rekla da je tako napravljen presedan, za koji ne misli da je dobar, ali da je uverena da za tako nešto postoji dvotrećinska većina u parlamentu i da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji i pod velikim pritiskom.

"U takvim okolnostima potrebna nam je što veća unutrašnja stabilnost i jedinstvo, što veća politička kohezija i da prekinemo sve podele, koliko možemo. Na taj način dobijamo vreme i energiju da rešavamo te probleme. Da je situacija u kojoj se nalazi Srbija drugačija, i moja odluka bi bila drugačija", rekla je ona.

Predsednica parlamenta je rekla da će na političkoj sceni biti onih koji će reći da su dobili sve što su tražili i da su pobedili, kao i da vlast reaguje samo na pritisak.

"Ali ja verujem da je ovo pobeda svih koji su pokazali ozbiljnost... Pred nama su teški izazovi, mnogo pritisaka na zemlju i narod, i naša osnovna uloga je da se bavimo time. Ovo će omogućiti svima više vremena da se bavimo nacionalnim interesima", dodala je.

Brnabić je rekla i da će vlast nastaviti da se bavi primenama preporuka ODIHR "nesmanjenom dinamikom" i da oko toga postoji konsenzus.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve