Vesti
31.08.2020. 15:26
Tanjug

ANALITIČARI: Izborni rezultat opozicije je zasluga Srpske pravoslavne crkve

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Opozicija izborni rezultat "duguje" Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ocenjuju danas analitičari u Crnoj Gori.

Predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović kaže da je rezultat jučerašnjih izbora izraz nezadovoljstva građana onim što se dešavalo u Crnoj Gori u poslednje četiri godine.

Povezane vesti - KONAČNI REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI: DPS osvojila 35, opozicija 32,5 odsto

"Lista koju je predvodio Zdravko Krivokapić rezultat je Srpske pravoslavne crkve. Nije se desilo nešto dramatično. Ukupan broj partija u opoziciji koje su bliske i podržavale litije je nekoliko procenata veći. Bila je snažna homogenizacija. Srpska pravoslavna crkva je uspela nekih dva, tri posto dodatno da izvede na izbore, kad govorimo bilo o apstentima ili onima koji su glasali za DPS", rekao je Vujović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Zakon o slobodi veroispovesti je uticao na to da, kako je kazao, Srpska pravoslavna crkvau loži svoje resurse i da “prosrpsko biračko telo ima svog lidera, što oni inače nisu imali”.

"To je uticalo na nekolika procenata, ali je pre svega uticalo socijalno i ekonomsko nezadovljstvo u zemlji. Mislim da je to skuplje koštalo DPS nego Zakon o slobodi veroispovesti", istakao je Vujović.

Kad je reč o identitetskim pitanjima, smatra Vujović, desila su se pomeranja unutar blokova.

"Kad govorimo o čisto suverenističkim strankama imamo nekih oko 54 posto, pri tome kad bi se uslovno uzela, to ne bi bila tačna procena da stavimo Demokrate u partiju koju glasaju isključivo prosrpski igrači. Tamo je značajan broj suverenističkih glasova. Tako da vi imate sa aspekta tog pitanja jasno da se nije desila promena u odnosu prema državi, ali jeste prema onima koji su vršili vlast", rekao je Vujović.

Povezane vesti - Strani mediji o izborima u Crnoj Gori

Njegov kolega, politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da jučerašnje izbore ne bi trebalo doživljavati kao nešto traumatično, jer se dogodila tranzicija vlasti koja je, kako je rekao, obeležje zrelih društava.

"Od tog ključnog matematičkog proračuna teško da se šta može promeniti, jer koalicija okupljena oko Demokratskog fronta, zajedno sa ove druge dve koalicije ima 41 poslanika i to je ta većina", rekao je Vukadinović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, preneo je portal RTCG.

Sve to se, pojašnjava, dešava nakon "skoro tri decenije vladavine jedne partije i jednog režima", pored svih najava da može doći do incidentnih situacija.

Sve ovo što se događa ne bi, kaže on, trebalo shvatiti kao smak sveta, "nego kao mirnu tranziciju vlasti, jer sad tek nastaju problemi".

"Ove tri koalicije koje najavljuju da će praviti vlast su imale zajednički cilj - smena DPS-a. To su uradili, ali sad ide teži period. Treba da pokažu koalicioni kapacitet. Crnoj Gori treba efikasna vlast i vlada. Videli smo sinoć neke disonantne tonove, jedni predlažu ekspertsku vlade, drugi su lidera svoje partije za premijera nominovali, a sumnjam da i ovi treći, koji su lideri, da neće imati kandidat za premijera i uzmu deo kolača", rekao je Vukadinović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Demokratski front je, smatra on, pobednik izbora, pa će teško dozvoliti da budu žrtva postizbornog dogovaranja, "jer su lavovski deo posla obavili".

"DPS je relativni pobednik izbora. Oni su najjača partija, ali je očigledno da će neko drugi formirati vlast, da DPS sada neće moći da ima koalicioni kapacitet, jer je glas od Hrvatske građanske inicijative izgubljen. Podela u hrvatskom korpusu je uticala na to", rekao je Vukadinović.

Pravoslavna zajednica, uveren je Vukadinović, izvukla je nosioca liste Demokratskog fronta.

Zakon o slobodi veroispovesti je bila inicijalna kapisla", smatra Vukadinović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve