Vesti
04.02.2020. 14:11
Tanjug

BEČKI DNEVNIK "PRESE": Večiti buntovnik nije timski igrač

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre par godina je "večiti buntovnik" Aljbin Kurti u parlamentu bacao suzavac, a sada borac protiv establišmenta treba da vodi vlast na Kosovu.

Ovako o izboru nove kosovske vlade piše bečki dnevnik "Prese".

List konstatuje da prvi put od proglašenja nezavisnosti 2008. nijedna od stranaka proistekla iz OVK nije u vladi.

Povezane vesti - Veselji: Kurti ne poznaje i ne vole Kosovo

Iako su se doskorašnje opozicione stranke "Samoopredeljenje" i DSK zajedno posvetile borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova "koalicija nade" nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra nije bila "lako rođenje", ističe "Prese", podsećajući da je tek u poslednjem trenutku, dva dana pred istek zakonskog roka, koalicioni poker okončan - Kurti je dao mesto predsednika skupštine DSK.

List navodi da su dve stranke već u novembru bile saglasne o kad je reč o planiranim reformama u zdravstvu i obrazovanju, vojsci, odbijanju razmene teritorija sa Beogradom i razvlašćenju Hašima Tačija u dijalogu sa Beogradom, a da je teška borba vođena preko medija oko "sitnica" i funkcija, što je miniralo poverenje u novom savezu još pre stupanja na dužnost.

Povezane vesti - Kurti će od Beograda tražiti ratnu odštetu

Svojim nepopustljivim stavom prema partneru koji je iste snage, Kurti je potvrdio svoj imidž da nije timski igrač, konstatuje "Prese".

Na drugoj strani, kako piše list, šef DSK Isa Mustafa je u koalicionim trzavicama pokazao da je još daleko, u predizbornoj kampanji, najavljivano podmlađivanje stranke.

Očigledno je, piše list, da stara garda još vodi reč, pa je tako Mustafa nosioca liste DSK Vjosi Osmani sprečio da preuzme Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najveći izazov za novu vlast u Prištini, međutim, dodaje list, biće zatraženi sporazum sa Srbijom.

"Kurti želi oštriji pristup prema Srbiji i da zatraži ratnu odštetu. Srpska lista novoj vladi nije dala podršku, koja je uobičajena od stranaka manjina. Da li će dva nevoljna suseda uspeti da postignu približavanje čini se neizvesnije nego ranije", konstatuje "Prese".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve