Vesti
28.05.2020. 15:03
Glas Amerike

BEN HODŽIS: Kosovo ima podršku SAD, ali na Srbiju se ne gleda kao 1999.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Frenklin Ben Hodžis smatra da ne treba odugovlačiti sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine.

Uprkos političkim trzavicama na KiM i predstojećim junskim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Hodžis za Glas Amerike, povodom zajedničkog poziva Nemačke i Francuske da Beograd i Priština što pre nastave dijalog, kaže da je razočaran što napori SAD nisu pomenuti u zajedničkoj izjavi nemačkog i francuskog ministra i napominje da se nada saradnji svih strana.

"Želeo bih da mislim da je bilo neke kordinacije između napora Nemačke, Francuske i Evropske unije i napora koje ulažu Sjedinjene Države. Mislim da će zajednički napori obezbediti najbolje šanse za uspeh, jer predstavljaju najširu kombinaciju političke i ekonomske podrške", istakao je Hoždis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
General-pukovnik Ben Hodžis; Foto: Printscreen Youtube

On tvrdi da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači pod velikim pritiskom pristalica tvrde struje na domaćem terenu, kao i Kremlja za koji tvrdi da "ničim ne doprinosi postizanju mogućeg rešenja".

Hodžis smatra da SAD i EU treba da traže načine da zaštite dve strane.

"To znači: ustručavati se od nametanja crvenih linija, držanja lekcija - i ponuditi nadu. Potrebno je da integrisanje prema Zapadu izgleda stvarno i dostižno. Kako bi dvojica predsednika svojim građanima mogli da dokažu da taj proces ima vrednost. SAD i EU zajedno treba da rade na tome", navodi Hodžis.

On je dodao da je "apsolutno pravo vreme za konstantne napore i podršku dijalogu".

"Mladi Srbije i Kosova će odlaziti ukoliko se ne poboljšaljaju izgledi njihove budućnosti. A odlazak mladih i talentovanih ljudi budućnost regiona ostavlja u rukama onih, koji biraju da žive u prošlosti", podvlači Hodžis.

On je dodao da su SAD jedna od zemalja "koje Kosovu pružaju najsnažniju podršku", ali i država je koja prepoznaje da Srbija 2020. nije Srbija 1999.

"Tu je prilika, ako sve relevantne strane budu sarađivale”, naveo je Hodžis.

Pročitajte još: Grenel bi u Berlinu mogao da nedostaje

Hodžis nije imao odgovor na pitanje kako bi tačno i šta bi sve trebalo da obuhvata sporazum o normalizaciji odnosa.

On je rekao da bi, uz podršku SAD i EU održivosti, pouzdanosti i konzistentnosti, stranama u procesu trebalo da obezbediti stratešku opciju.

"Kosovo već ima snažnu podršku većine zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države. Srbija se, sa druge strane, sagledava kao suprotstavljenost države iz 1999. i zemlje današnjeg vremena. Predsedniku Vučiću potrebne su strateške opcije za Srbiju. Drugačije od one da postane Venecuela Jugoistočne Evrope", rekao je Hodžis.

Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, zaključio je da Srbija može da ima "odgovoran i stabilizujući uticaj u regionu", tako što će postići mirovni sporazum sa Prištinom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve