Vesti
01.06.2021. 20:20
Tanjug

Zaev poručuje

"Beograd i Priština da uzmu Prespanski sporazum kao uzor"

Zoran Zaev
Izvor: ANA-MPA / VAIOS CHASIALIS

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev smatra da bi Beograd i Priština trebalo da uzmu Prespanski sporzum kao uzor za rešenje kosovskog pitanja.

Komentrišući dijalog Beograda i Prištine, Zaev je za Kljan Makedonija, na albanskom jeziku, rekao da Brisel bezuslovno prvo treba da liberalizuje vize građanima tzv. Kosova.

"Lideri Kosova i lideri Srbije duguju svojim građanima budućnost, perspektivu. Nije lako obema stranama, ali neka uče iz našeg primera sa Grčkom", rekao je Zaev.

Dodao je da se, kako je kazao, "vrata prošlosti moraju zatvoriti kada se otvore prozori budućnosti".

U intervjuu za tu skopsku tv. Zaev je govorio i o fenomenu non-pejpera koji su, kako kaže, sa projektom formiranja stranke Ilirida u Makedoniji "promoteri nacionalističke politike u regionu" i izbijaju na površinu kad god je Evropa slaba.

Zoran zaev
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

"Oni bi trebalo da budu signal Bugarskoj i Briselu da treba intenzivno da nastave proces integracije regiona u EU. To je vraćanje duga Zapadnom Balkanu", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, odgovor Evrope na takve projekte o promeni granica na Balkanu trebalo bi da bude jačanje procesa evropskih integracija za zemlje regiona

Onima koji, kako je rekao, promovišu nacionalističke ideje u Severnoj Makedoniji, Zaev je poručio da neće pobediti na lokalnim zborima ni na jednom nivou.

To, kako je kazao, u Makedoniji više ne prolazi.

Ilirida, stranka čije formiranje je najavljeno u Makedoniji, zalagaće se za federalizaciju Makedonije po etničkom principu i autonomiji Albanaca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve